ware liefde

Wat is ware liefde? Het is een vraag waar de meningen over verdeeld zijn. Er zijn namelijk honderden manieren om een antwoord te geven op de vraag wat ware liefde is. Iedereen heeft hier wel een beeld bij maar de grens tussen vriendschap, genegenheid en echte liefde is vaak dun omdat onze emoties hierbij een rol spelen. Ware liefde is een vorm van onvoorwaardelijke liefde. Hoe deze echte liefde eruit ziet, gaan we inzichtelijk voor je maken. Dit doen we door 11 signalen met je te delen hoe je ware liefde kunt ontdekken. Daarnaast moet je dit artikel zeker lezen als je openstaat voor echte liefde want wij geven je inzicht waar je de beste kans maakt om voor jou de ware te vinden……

“En ze leven nog lang en gelukkig…..”, wat zou dat mooi zijn!

Bij het zien van filmklassiekers als de Titanic waarbij de beroemde kus op de boeg van een zinkend schip het begin is van een lang, gelukkig en vooral onbezorgd leven zou je al snel de neiging hebben om te denken dat dit het perfecte voorbeeld is van ware liefde. Helaas is dat in de meeste situaties niet het geval. 

De ware tegenkomen, op slag verliefd worden en een directe onverwoestbare klik hebben, is de meest ideale situatie maar de kans hierop is in de echte wereld bijna net zo groot als het kopen van een winnend lot uit de loterij. Achter het vinden van de ware liefde zit vaak een heel verhaal. Het is een story waarin jezelf moet ontdekken wat echte liefde is, wie in aanmerking komt om jouw “echte lief” te zijn, waaraan je kunt herkennen of deze liefde wederzijds is en ja…… we maken hierin ook wel fouten. Dan laten we ons leiden door onze emoties of laten we ons foppen door ons brein. Ook dit laatste zal ongetwijfeld voor veel mensen herkenbaar zijn want de zin “en ze leven nog lang en gelukkig…..” na een verhaal of een sprookje is in de realiteit vaak wat kort door de bocht. 

Het bekende gevoel van verliefdheid, is dat echte liefde? 

Iedereen kent het gevoel van verliefdheid wel. Die vlinders in je buik, je gedachten niet van iemand af kunnen houden, hartkloppingen, zweethanden en de intense gevoelens die hierbij horen…. ja dat kennen we allemaal. Dit moment ontstaat in de meeste gevallen niet op het dek van een cruiseschip maar misschien wel op de veerpont over het kanaal of op de parkeerplaats van de IKEA of op de winderige boulevard van het strand van Zandvoort. Een stuk minder romantisch dus maar is dit net zo’n echte liefde als je in de Hollywood krakers ziet? Daar moet je vaak nog even achter komen maar dat wil je je op zo’n moment niet afvragen.

Waarom het definiëren van echte liefde zo moeilijk is

Het definiëren van echte liefde is zo moeilijk omdat we nog niet wetenschappelijk hebben vastgesteld hoe de menselijke psyche precies werkt. Uiteraard weten we dat ons brein hierbij een belangrijke rol speelt. Ons brein bestaat echter uit drie lagen: het reptielenbrein, het zoogdierenbrein en de neocortex. Het reptielenbrein (de hersenstam) is het oudste gedeelte van het menselijk brein. Dit is het deel van de hersenen dat kan worden gezien als een mechanisme dat automatisch reageert op prikkels die emoties in ons oproepen. Het onderbewustzijn dus. Als we iemand zien die we aantrekkelijk vinden, zal dit deel van het brein geactiveerd worden.  De impulsen die het reptielenbrein ontvangt, worden verder verwerkt in het zoogdierenbrein, het limbische systeem. Dit systeem bestaat uit meerdere structuren maar om het niet ingewikkeld te maken: dit is het deel van de hersenen die bepalend zijn voor de manier waarop we in groepen leven en met andere mensen omgaan. Tot slot speelt de neocortex een rol in de manier waarop we met liefde omgaan. Dit is het buitenste deel van de hersenen van een mens en de jongste laag van ons brein. De Neocortex (wordt vaak het menselijk brein genoemd) zorgt ervoor dat we informatie bewust kunnen verwerken en rationeel te redeneren. Je begrijpt wel dat alle drie de hersendelen een rol spelen bij het vinden van de ware liefde.

Waarom verliefdheid verslavend is

Als je verliefd wordt, verandert je lichaam in een kleine chemische fabriek. Er worden immers in de hersenen een groot aantal neurotransmitters en hormonen aangemaakt waaronder onder andere: fenylethylamine, noradrenaline, adrenaline, endorfine, dopamine en oxytocine. Dit gevoel wordt versterkt als je in contact bent met deze persoon. Vooral dopamine is hierbij van belang. Dopamine wordt ook wel het “gelukshormoon” genoemd en dat is niet voor niets. Dit hormoon komt vrij als we eten, drinken, sporten, intimiteit hebben of verliefd zijn. De ervaring van een dopamine kick is zeer krachtig en vele malen sterker dan onze wilskracht. We hebben dan ook bijna automatisch de wens om dit gelukzalige gevoel steeds maar weer te hebben dus dopamine aan te maken. Dit betekent niets anders dat verliefdheid (met de bijbehorende spanning en opwinding) verslavend is!

ware liefde

Hoe verloopt een liefdesrelatie? Wanneer is er sprake van echte liefde?

Als je het bovenstaande leest, begrijp je ongetwijfeld dat er meerdere fases zijn te onderscheiden in een liefdesrelatie:

 • Fase 1: Het (seksueel) aantrekkelijk vinden van een persoon
 • Fase 2: Verliefdheid voor een ander (aanmaak van neurotransmitters en hormonen)
 • Fase 3: Paarvorming  

Deze verdeling benadrukt het feit waarom een datingsite als Tinder, (om maar een voorbeeld te noemen) waarbij je foto’s naar de ene kant of de andere kant moet swipen om een eventuele interesse kenbaar te maken, niet de beste manier is om een echte liefde te vinden. Deze site richt zich op de eerste fase van een liefdesrelatie waarbij we een andere persoon selecteren op (seksuele) aantrekkelijkheid, dus de fysieke kenmerken van een persoon.

Pas in de tweede fase in een liefdesrelatie speelt de aanmaak van neurotransmitters en hormonen een rol. Wat je misschien niet beseft is dat je lichaam bij verliefdheid hetzelfde reageert als bij gevaar. Vooral het limbische systeem van je hersenen wordt hierbij geactiveerd want je krijgt het signaal dat er iets aan de hand is. Het zweet breekt je uit, je hart gaat sneller kloppen, je pupillen worden wijder, je krijgt meer energie en je krijgt hierdoor het gevoel dat je de welbekende vlinders in je buik hebt. 

Er is sprake van echte liefde als je hersenen na verloop van tijd oxytocine- en vasopressine hormonen gaan aanmaken. Oxytocine- en vasopressine hormonen worden ook wel knuffel- en hechtingshormonen genoemd. Dit is niet alleen een hormoon dat vrijkomt bij het geven van borstvoeding maar ook bij een ware liefde tussen twee mensen.

Waarom je hersenen je nog wel eens in de war kunnen brengen bij het vinden van echte liefde

Het vinden van echte liefde is een proces dat zich voor een groot gedeelte in je hoofd afspeelt maar juist je hersenen kunnen je nog wel eens in de war brengen hierbij. Je emoties nemen soms de boventoon hierbij. Je lichaam kan van slag raken, je kunt (of wilt) niet meer logisch nadenken en je kunt de ander zo belangrijk vinden dat je hierin doorslaat. Hieruit blijkt dat liefde menselijk is en dat de roze wolk soms erg stevig is. Hier maken veel “hit and run” datingsites gebruik van. Veel mensen staan immers open voor een snelle liefde, de 9 maanden tot een jaar durende verliefdheidsfase en alle heerlijke bijkomstigheden hiervan. Een mooie foto en een zeer rooskleurig verhaal is perfect als je ondeugend wil daten met iemand die bij je past. Het zal de harten van vele mensen zeker sneller doen kloppen maar dit is juist de valkuil als je te veel openstaat voor een serieuze relatie. Verwar romantische liefde dus niet met echte liefde. 

Van normale liefde naar ware liefde

De stappen die je in een liefdesrelatie maakt zullen in de meeste gevallen daadwerkelijk wel gezet worden maar hier merk je in de praktijk niet zoveel van. Het is niet zo klinisch als omschreven. De fase waarin je van een normale liefde (verliefdheid) naar ware liefde gaat, is een proces. Deze stappen kunnen zelfs al gezet worden voordat er sprake is van een liefdesrelatie. Een voorbeeld om aan te geven dat hierbij meer sprake is van een proces dan naar het “op zoek gaan” naar echte liefde: 

Freek en Rebecca zijn 2 collega’s. Freek heeft een emotioneel moeilijke tijd achter de rug. Hij vond zijn troost bij zijn vrouwelijke collega. Freek kon zijn situatie goed bespreken met Rebecca en voelde zich hier heel prettig bij. Samen hebben ze veel gesprekken gevoerd. Tijdens de vele strandwandelingen, het uit eten wat ze regelmatig deden of de boswandelingen ontstond er een hechte band. De gesprekken gingen niet altijd over de situatie waarin Freek zich bevond maar ook volledig andere onderwerpen werden besproken. De 2 kenden elkaar erg goed voordat er een liefdesrelatie is ontstaan. De hechte vriendschappelijke relatie is pas jaren later overgegaan in een liefdesrelatie. Een ware liefde was een feit.

Dit zijn de 11 signalen waaraan je ware liefde kunt herkennen

Het bovenstaande brengt ons bij de 11 signalen waaraan je ware liefde kunt herkennen. Je zult zien dat ware liefde een stap verder gaat dan aantrekkingskracht en verliefdheid. Zoals je ziet kun je ware liefde het beste omschrijven met woorden als “onvoorwaardelijk”, “loyaliteit” en “trouw”.  

 1. Je moet bij elkaar passen door gemeenschappelijke interesses of iets gemeen hebben samen. Deze gemeenschappelijkheid is misschien wel de belangrijkste voorwaarde voor echte liefde. Ja, er wordt wel eens gezegd dat twee tegenpolen het beste bij elkaar passen en dat kan ook wel maar bij ware liefde hebben zelfs twee tegenpolen een belangrijke gemene deler (zoals interesses in sport, politieke voorkeuren, levensstandaard, intelligentie, muziekvoorkeur etc.). Dit is immers de pijler van een relatie. Je kunt natuurlijk niet 100% gelijk zijn aan elkaar maar het kunnen accepteren van jouw verschillen ten opzichte van de ander is ook echte liefde. 
 1. Echte gemeende interesse voor elkaar hebben. Het komt regelmatig voor dat de interesse in elkaar afneemt, ook in een liefdesrelatie. Er worden “automatische vragen” gesteld uit beleefdheid en een luisterend oor is er niet meer. Bij een ware liefde zullen de partners interesse hebben in elkaar en komen ook onderwerpen ter sprake die wat minder interessant zijn voor een persoon. Er wordt zelfs teruggekomen op deze gespreksonderwerpen.
 1. Echte liefde is het gunnen van succes voor een ander. Dit lijkt een logisch punt maar dit is in lang niet iedere relatie het geval. Egoïstische liefde is een veel voorkomend fenomeen binnen relaties. Veel personen willen het beste voor zichzelf ten opzichte van iedereen…… ook ten opzichte van hun partner.
 1. Er is sprake van een signaal van ware liefde als de partners zich kunnen inleven in de situatie van een ander. Ook dit is geen vanzelfsprekendheid. Bij een gewone verliefdheid wordt hier immers veel minder moeite voor gedaan.  
 1. Er is sprake van echte liefde als partners volledig zichzelf bij elkaar kunnen zijn. Bij verliefdheid kan er sprake van een masker dat op wordt gedaan om eventuele vervelende eigenschappen te maskeren maar bij ware liefde hoeft dat niet. Uiteraard heeft iedereen vervelende eigenschappen maar bij ware liefde wordt dit “voor lief genomen”. De grootste geheimen kunnen worden blootgegeven en partners kunnen volledig open zijn bij elkaar..
 1. Bij ware liefde doen partners moeite voor elkaar. Ze zetten niet alleen een stap extra om hun lief zo gelukkig mogelijk te maken maar ze houden het bijvoorbeeld ook spannend in de slaapkamer (en op andere plekken) door het geven van intieme prikkels, kleden zich mooi voor elkaar aan en verrassen elkaar regelmatig. 
 1. Bij een echte liefde gaan de partners problemen niet uit de weg. Zoals de trouwbelofte “in voor- en tegenspoed” beschrijft, staan de partners bij een ware liefde altijd voor elkaar klaar ook als het wat minder gaat.
 1. Echte liefde komt tot uiting als de partners elkaar precies op de juiste manier weten op te peppen als het wat minder gaat. Bij een gewone verliefdheid weten de stellen vaak geen raad met dit soort moeilijke situaties.
 1. Er is sprake van echte liefde als je elkaar wilt beschermen, oprecht zorgen maakt over elkaar en dit doet zonder dat je hier iets voor terug verwacht.
 1.  Echte liefde is als je de andere persoon in alle opzichten volledig vertrouwt. Dit heeft zowel betrekking op liefdesgebied als op alle andere gebieden. Eerlijkheid naar elkaar vormt een van de belangrijkste fundamenten van ware liefde. 
 1.  Er is sprake van ware liefde als beide partners er voor 100% zeker van zijn dat ze in de toekomst samen willen blijven en de intentie hebben om een vaste relatie op te bouwen. Er moet een wij-gevoel zijn ontstaan in plaats van een ik-gevoel

De belangrijkste voorwaarde voor echte liefde

Voordat je direct op zoek gaat naar jouw echte liefde is het goed om je erop te attenderen dat je nooit een man of een vrouw zult vinden die 100% bij je past. Ieder mens is immers anders en dat is maar goed ook. Hierdoor kunnen we bijvoorbeeld ook van elkaar leren en steun van elkaar krijgen. Bij een ware liefde vullen de partners elkaar aan. De belangrijkste voorwaarde voor echte liefde is dan ook het geven en nemen naar elkaar. Hoe sterker deze wisselwerking, hoe sterker de relatie zal zijn. Je accepteert de ander zoals hij of zij is, zonder je te ergeren aan de scherpe randjes van de ander. Dit is wellicht in de praktijk niet altijd een makkelijke opgave maar als je dit achteraf kunt relativeren, is dat geen probleem. Er is juist reden om je zorgen te maken over je relatie als deze onderlinge wisselwerking er niet meer is. 

Daarnaast is het van belang dat je jezelf niet helemaal wegcijfert om de andere persoon te behagen. Je partner heeft je immers gekozen om wie je bent. Hiervoor moet je lekker jezelf blijven en juist niet veranderen. Dat zou immers een tegenovergestelde werking hebben. 

Waar vind je ware liefde?

Het is niet eenvoudig om de ware liefde te vinden. Je kunt wel iemand tegenkomen waarvan jij denkt dat hij of zij voor jou de ware liefde is maar staat deze persoon er net zo voor open? Hierdoor is de kans dat je teleurgesteld wordt vaak erg groot. Het is daarom zeker een goede keuze om een datingsite te bezoeken om je ware liefde te vinden. De kans dat je op dit soort platforms je ware liefde vindt, is zelfs groter dan dat je deze persoon in het echt ontmoet. Daarbij komt dat de interesse in datingsites sterk is toegenomen en veel mensen die op zoek zijn naar een serieuze relatie zich op een (of meerdere) van deze sites heeft aangesloten. Het is hierbij wel belang dat je kiest voor een geschikte datingsite.

Verschillende soorten datingsites

Datingsites kun je op verschillende manieren van elkaar onderscheiden. Je kunt immers kiezen voor een doelgroepgerichte datingsites waarbij een onderscheid wordt gemaakt op basis van leeftijd, interessegebieden of zelfs woonplaatsen maar er zit ook een verschil tussen de zogenaamde open- en gesloten datingsites. Een open datingsite is een site waarbij iedereen zich kan aansluiten zonder lid te worden. Uiteraard zijn er veel mensen die zich bij dit soort sites aansluiten maar niet iedereen is hierbij zo serieus op zoek naar ware liefde. Daarbij ligt het aantal fake accounts op dit soort sites vaak erg hoog. Als je op zoek bent naar een serieuze relatie, kun je jezelf beter aansluiten voor een datingsite waarvoor je jezelf moet aanmelden en wat abonnementsgeld moet betalen. De drempel voor het inschrijven op dit soort sites is wat hoger waardoor je juist meer kans hebt om hier de ware liefde te vinden. 

3 datingsites waarbij je een goede kans maakt om de ware liefde te vinden

Tot slot van dit artikel willen we 3 datingsites onder je aandacht brengen waarbij je een goede kans maakt om de ware liefde te vinden. Deze sites vragen een financiële vergoeding om een account aan te kunnen maken en om in contact te kunnen komen met andere personen maar de vele mensen die gebruik van dit soort sites maken hebben wél hetzelfde doel als jij: het vinden van hun ware liefde.

Parship – de beste datingsite om ware liefde te vinden

parship

Dit is een bekende datingsite waaruit veel serieuze relaties ontstaan omdat Parship gebruik maakt van een geavanceerd matching systeem. Op basis van een persoonlijkheidstest, een reeks vragen die betrekking hebben op belangrijke aspecten van een relatie, wordt je in contact gebracht met jouw mogelijke ware liefde. Het is niet mogelijk om andere profielen te bekijken, waarmee de privacy gewaarborgd wordt. Parship wordt “de nummer 1 in serieuze relaties” genoemd en dat is een titel waar deze datingsite zeker voor in aanmerking komt. Ruim 1 op de 3 leden vindt hier daadwerkelijk zijn of haar ware liefde! Dit is een percentage die de meeste datingsites niet realiseren. De meeste leden van Parship zijn tussen de 30 en 50 jaar oud. De verhouding tussen mannen en vrouwen is gelijk. 

Lees meer informatie & review van Parship! >

Gratis aanmelden op Parship!

Lexa – een erg populaire datingsite in Nederland

lexa

Dit is een site die al meerdere keren is verkozen tot betrouwbaarste datingsite van Nederland. Lexa is een datingsite waarbij je privacy gewaarborgd wordt. Alle profielen op deze site worden geverifieerd en de site biedt veel functionaliteiten om de volledige controle te hebben op je privacy. Het is een zeer gebruiksvriendelijke site (en app) met uitgebreide zoek- en filterfuncties. Hierdoor kun je vrij eenvoudig andere mensen vinden die bij je passen en bij je in de buurt wonen. De populariteit van Lexa komt mede omdat deze datingsite het mogelijk maakt om op een eenvoudige manier singles uit jouw omgeving te vinden. Op het moment dat je iemand leuk vindt, kun je deze persoon een berichtje sturen. Als het lijkt dat er een match ontstaat, kunnen jullie een date organiseren. Afstand speelt bij Lexa immers vaak geen rol.

Lees meer informatie & review van Lexa! >

Gratis aanmelden op Lexa!

EliteDating – een datingsite voor mensen die op zoek zijn naar een serieuze relatie

elitedating

Dit is een datingsite dat zich richt op het met elkaar in contact brengen van singles die hoger opgeleid (een HBO niveau of hoger) zijn. Hierdoor is de kans uiteraard veel groter dat er een gelijkwaardige match ontstaat. EliteDating is dan ook een site dat al een geruime tijd zeer succesvol is op dating gebied. De site onderscheidt zich door te richten op kwaliteit en niet op kwantiteit en hanteert hiervoor een succesvolle formule. EliteDating werkt bijvoorbeeld niet met partner profielen waar bij veel andere sites wel sprake van is. Als lid van deze site krijg je diverse partnervoorstellen waarop je in kunt gaan. EliteDating maakt hierbij gebruik van een geavanceerd matchingsysteem in combinatie van een algoritme. Op basis van een uitgebreide persoonlijkheidstest waarmee je voorkeuren, karakter en levensstijl in kaart worden gebracht word je gematcht aan andere leden die echt bij je passen. Deze gemeenschappelijkheidis immers de belangrijkste voorwaarde voor echte liefde.   

Lees meer informatie & review van EliteDating! >

Gratis aanmelden op EliteDating!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.