Slapen jullie bijna elke dag samen en kunnen jullie geen moment zonder elkaar? Dan kan dit één van de tekenen zijn dat de tijd is aangebroken om te gaan samenwonen met elkaar. Samenwonen brengt vele voordelen met zich mee, maar je dient ook rekening te houden met verschillende zaken zoals elkaars wensen en verwachtingen. Maar wat houdt samenwonen nou precies in en wanneer is nou het beste moment om te gaan samenwonen in een relatie? Je komt het allemaal hieronder te weten.
Samenwonen met je partner
Samenwonen kan worden omschreven als wonen onder één dak met je vriend of vriendin. Het gaat hierbij om een nieuwe woonsituatie voor beide personen, wat vaak kan leiden tot nieuwe uitdagingen. Daarom is het ook afgeraden om direct na het starten van een nieuwe relatie te gaan samenwonen met je nieuwe partner. Er kan namelijk van alles misgaan wanneer twee personen in een relatie voor het eerst gaan samenwonen. Je moet wennen aan elkaars ritme, elkaars routine, elkaars wensen, karakter en behoeften. Als je met elkaar samenwoont bots je sneller op elkaar en kan dit leiden tot frustraties en irritaties. Maar als je op het juiste moment gaat samenwonen kan dit jullie relatie juist versterken, jullie financiële situatie kan erop vooruitgaan en tevens is het veel gezelliger om elke dag samen te zijn.
Wanneer samenwonen in een relatie?
Er zijn geen officiële richtlijnen voor wanneer je moet gaan samenwonen, dit is namelijk afhankelijk per relatie, de levensverwachtingen van beide personen, de wensen, de levensfase en nog vele andere factoren. Volgens statistieken gaat ruim 60% van de koppels die minstens 12 maanden in een serieuze relatie met elkaar zit samenwonen. Dit is volgens verschillende experts en psychologen ook het beste moment om te gaan samenwonen. Het is aan te raden om minstens 12 maanden samen te zijn voordat je deze stap neemt, aangezien je dan al verder bent dan de roze wolk van het begin van elke relatie. Je kent je vriend of vriendin meestal al beter, jullie hebben het al over de belangrijke zaken gehad en jullie relatie is al stabieler. Hoe langer je samen bent met elkaar, des te meer je met elkaar hebt meegemaakt en hoe beter het samenwonen ook zal verlopen.
Voordelen en nadelen van samenwonen
Er komen zowel goede maar ook minder goede zaken kijken wanneer je met je vriend of vriendin gaat samenwonen. Hieronder tref je de verschillende voor- en nadelen van samenwonen.
Voordelen
- Jullie beschikken samen over twee inkomens.
- Samenwonen is goedkoper en ook duurzamer.
- Je hebt altijd iemand om je heen die je kan helpen, steunen en adviseren. Daarnaast is het gezellig om altijd iemand in huis te hebben.
- Je relatie kan versterken door samen te gaan wonen.
- Je hoeft niet meer met je spullen heen en weer te reizen om bij elkaar te logeren.
- Je weet al wat je kunt verwachten van elkaar omdat jullie elkaar al kennen.
- Samenwonen staat gelijk aan teamwerk.
- Thuiskomen wordt veel leuker.
Nadelen
- Als je elkaar niet goed genoeg kent kan je voor onaangename verassingen komen te staan.
- Je moet constant rekening houden met elkaar en alles eerst samen bespreken.
- Als het samenwonen niet goed gaat, dan kan je jarenlang hebben verspild.
- Elk persoon heeft zijn eigen verwachtingen en wensen.
Wanneer samenwonen is afhankelijk van
Samenwonen is geen beslissing die je zomaar neemt. Je dient namelijk rekening te houden met verschillende zaken. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op het moment om te gaan samenwonen, waaronder:
1. De relatie
Je dient je partner al goed te kennen voordat je samen gaat wonen. Als de relatie over het algemeen goed zit, dan zal samenwonen in de meeste gevallen ook goedkomen. In dit stadia ken je elkaars familie al, elkaars vrienden, gewoonten, hobby’s, karaktereigenschappen en dergelijke en weet je al redelijk goed hoe met elkaar om te gaan en elkaar gelukkig te maken. Geheimen zijn er niet (meer) en jullie zijn altijd open en eerlijk met elkaar binnen de relatie.
2. De levensfase
Niet iedereen zit in dezelfde levensfase en daar dien je ook rekening mee te houden. Een student zit in een heel andere levensfase vergeleken met een 40plusser. Ga je als student vaak stappen, dan moet je denken aan je partner die wél vroeg in de ochtend op moet om naar werk te gaan. Dit kan uiteindelijk leiden tot irritaties en mogelijke problemen in de relatie.
3. De wensen
Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van elkaars wensen met oog op de toekomst. Willen jullie allebei trouwen en kinderen krijgen? Bespreek zaken die belangrijk zijn voor langdurige relaties zodat jullie weten of jullie hetzelfde beeld hebben op de toekomst.
4. Afhankelijk van elkaar
Samenwonen met iemand dient het geheel van je leven compleet te maken. Het is niet de bedoeling dat je afhankelijk bent van elkaar. Voordat je gaat samenwonen is het juist van groot belang om eerst gelukkig te zijn met jezelf en dat je vooral jezelf kunt blijven.
5. Omgaan met problemen
Er komen allerlei hindernissen kijken wanneer je met elkaar gaat samenwonen, wat het dus moeilijker maakt als je ruzie hebt en dan ook nog samenwoont met elkaar. Je dient dan goed om te kunnen gaan met problemen, deze naar behoren te kunnen uitpraten en samen op zoek te gaan naar geschikte oplossingen.
6. Het vertrouwen
Jullie behoren elkaar inmiddels al goed te kennen en elkaar al voldoende te vertrouwen. Zaken zoals onbetrouwbaarheid en jaloezie komen zelden voor en jullie voelen je comfortabel bij elkaar. Je dient jezelf volledig thuis te kunnen voelen.
7. De juiste redenen
Wanneer je gaat samenwonen met je partner is het belangrijk om dit voor de juiste redenen te doen. Bij elkaar willen zijn voor lange termijn en van elkaar houden zijn voorbeelden van juiste redenen.
8. De financiën delen
Als je gaat samenwonen is het essentieel dat jullie het al hebben gehad over financiële zaken. Denk zo niet alleen aan eventuele openstaande schulden vermelden maar ook afspraken maken over wie wat betaalt, of er een gezamenlijke rekening en pinpas wordt genomen en dergelijke.
9. Zorgen voor elkaar
Het is belangrijk dat je eerst voor jezelf kunt zorgen voordat je voor je geliefde gaat zorgen wanneer je met elkaar gaat samenwonen. Hierbij dien je niet alleen te denken aan verdeling van de klusjes van het huishouden maar ook aan wanneer iemand ziek is of wie er gaat koken.
Probeer ‘proefsamenwonen’
Voordat je officieel met je vriend of vriendin gaat samenwonen kan het een goed idee zijn om eerst een paar weken samen te wonen in een vakantiehuis of het huis van je vriend of vriendin. Zo krijgen jullie allebei alvast het gevoel van samenwonen met elkaar. Een andere manier om na te gaan in hoeverre jullie klaar zijn om te gaan samenwonen is door op vakantie te gaan. Door een lange reis te maken samen kan je eerst testen hoe of jullie band versterkt of juist verzwakt wanner jullie de hele dag samen zijn.
Tips voordat je gaat samenwonen
Samenwonen doe je niet zomaar, je dient rekening te houden met zoveel andere zaken die hierbij komen kijken. Hieronder tref je enkele handige tips die je kunt hanteren voordat je gaat samenwonen.
Tip 1: Bespreek de verwachtingen en wensen
Spreek duidelijk en concreet van tevoren af wat jullie van elkaar verwachten als jullie gaan samenwonen. Zo weten jullie allebei wat jullie te wachten staat voordat jullie de stap definitief gaan nemen. Eenmaal jullie samenwonen wordt het moeilijk om te gaan wennen als je je direct al gaat ergeren aan je partner. Maak duidelijk wat je allemaal verwacht van elkaar en indien nodig maak dan ook concrete afspraken om mogelijke frustraties of irritaties te voorkomen. Niets is lastiger dan gaan samenwonen met iemand die niet afstemt op je eigen wensen en verwachtingen.
Tip 2: Geef elkaar de ruimte en hou het spontaan
Elk mens heeft wel eens behoefte aan even ongestoord alleen te mogen zijn, wat het dus zeer belangrijk maakt om elkaar de ruimte te geven. Als je gaat samenwonen dien je dan ook een ruimte te kunnen hebben waar je jezelf terug kunt trekken wanneer je dat even nodig hebt. In de meeste gevallen is een slaapkamer voldoende en kan je daar naartoe gaan als je even wilt ontspannen in je eentje. Daarnaast is het belangrijk om de relatie spontaan te houden door samen op avontuur te gaan. Denk zo niet alleen aan samen uitgaan, maar ook op dates gaan, samen activiteiten ondernemen en dergelijke. Als de relatie een sleur wordt en niet meer romantisch of spannend is dien je hieraan te werken om ruzies te voorkomen.
Tip 3: Maak financiële afspraken
Veel koppels stuiten tegen financiële onzekerheden aan wanneer ze gaan samenwonen omdat er geen concrete afspraken zijn gemaakt over hoe de financiën wordt geregeld. Denk hierbij niet alleen aan afspraken over het betalen van de huur, of jullie A-merken aanschaffen, wie de boodschappen betaalt en dergelijke, maar ook aan sparen voor de toekomst samen. Een mogelijkheid is om jullie salarissen samen op te tellen en vervolgens de kosten gezamenlijk te verdelen. Zo blijven de financiën gelijk verdeeld tussen jullie tweeën. Een andere manier is door het openen van een gezamenlijke bankrekening zodat jullie daar allebei gebruik van kunnen maken indien nodig.
Conclusie
Overweeg je om binnenkort met je partner te gaan samenwonen? Dan is het heel belangrijk om dit op het juiste moment te doen. Wanneer dit is, is voor elke relatie, persoon en situatie anders. Hou in elk geval een algemene richtlijn aan van minstens 1 jaar in de meeste gevallen.