De dating-fase is meestal duidelijk te herkennen: jullie spreken vaker af, er wordt gezoend, jullie lopen hand in hand, spreken elkaar urenlang aan de telefoon en flirten erop los. De relatie begint steeds serieuzer te worden, maar wanneer heb je nou eigenlijk officieel een relatie? Je komt het allemaal te weten door hieronder verder te lezen.
Een relatie
Je kent het gevoel vast wel, het begin van de dating-fase waarbij je elkaar eerst leert kennen en bepaalt in hoeverre jullie bij elkaar passen en voor elkaar voelen. Vaak kan je niet van elkaar afblijven, vliegen de vonken ervan af, lopen jullie constant omarmd en zoenen jullie op elke hoek van de straat. Deze fase van verliefdheid zal naarmate de relatie verstevigt en bloeit vervagen, maar jullie zullen als stel verder samengroeien en elkaar veel beter leren kennen. Jullie zullen in een relatie leren met elkaar te leven en elkaar gelukkig te maken.
Fases van daten naar een relatie
Er zijn verschillende fases die je moet doorlopen tijdens het daten voordat je officieel kunt zeggen dat je in een relatie zit. Deze fases zijn als volgt:
- De ontmoeting: Jullie hebben een oogje op elkaar en misschien ook zelfs met elkaar geflirt. In de meeste gevallen ga je bij vrienden of bekenden meer informatie vragen over de persoon, je gaat rondneuzen op social media en de vlindertjes beginnen al te fladderen in je buik.
- De eerste date: Jullie hebben afgesproken om samen op date te gaan om te kijken of jullie wel bij elkaar passen. Jullie hebben elkaar inmiddels al enige tijd met elkaar gesproken en zijn benieuwd in hoeverre jullie tot elkaar zijn aangetrokken.
- De eerste zoen: Meestal gebeurt de eerste zoen direct na de eerste of anders de tweede date. Na de eerste zoen wordt het pas écht duidelijk of er chemie is tussen jullie en in hoeverre jullie band sterker wordt.
- De eerste keer seks: Wanneer jullie voor het eerst seks gaan hebben is totaal afhankelijk per persoon, leeftijd en per relatie, maar meestal kan je rekenen op een aantal dates voordat je tot seks overgaat. Reken minstens op 1 tot 2 maanden voordat je je helemaal thuis voelt bij elkaar. Deze stap kan worden overgeslagen in het geval je om religieuze redenen liever wacht op het huwelijk om te beginnen met seks.
- Bij elkaar logeren: Ook bij elkaar slapen is een grote stap richting een volwaardige relatie, aangezien je op deze manier dichterbij elkaar komt. Je kunt er meestal ook vanuit gaan dat jullie in een monogame relatie zitten met elkaar.
- Elkaars vrienden ontmoeten: Het moment is aangebroken om kennis te maken met elkaars vrienden aangezien jullie al officieel een koppel zijn. In bepaalde gevallen kennen jullie bepaalde vrienden zelfs al.
- Het einde van de roze wolk: De roze wolk waarin de meeste stelletjes zich bevinden aan het begin van een relatie heeft een begin en een eind. Tijdens deze fase ben je hals over kop verliefd, kan je geen moment zonder elkaar en kan je je handen niet van elkaar afhouden. Deze fase van intense passie en lust neemt na een poosje af en vervolgens ga je je steeds meer jezelf en thuis voelen bij elkaar en samen nieuwe gewoontes creëren.
- Ontmoeting van de ouders: Wanneer het tijd is om elkaars ouders te ontmoeten kan je rekenen dat je officieel samen bent, aangezien dit een logische stap is richting een toekomst samen. De relatie wordt steeds serieuzer en jullie hebben het vaker over de toekomst.
- Samenwonen: Nadat jullie hebben besproken of het tijd is om te gaan samenwonen en deze beslissing is gemaakt, is het tijd om samen de financiën te gaan delen en om elkaar nóg beter te leren kennen door de hele dag samen te zijn onder één dak.
Vervolgens volgen de stappen die horen bij een volwaardige en langdurige relatie. De stappen die hiertoe behoren zijn verloving, trouwen en vervolgens het hebben van kinderen. Niet iedereen wilt trouwen of kinderen krijgen, dus in hoeverre deze fases ook worden doorlopen is helemaal afhankelijk van elk koppel.
De dating-fase
In de meeste gevallen begint een relatie met de eerste ontmoeting en vervolgens start de dating-fase. Tijdens deze fase ga je elkaar beter leren kennen door samen af te spreken. Op deze manier kom je te weten in hoeverre jullie bij elkaar passen. Verloopt de dating-fase goed? Dan kan het gebeuren dat jullie zelfs verliefd worden op elkaar en de vonken ervan afspringen. Tijdens de dating-fase geeft het menselijk lichaam namelijk allerlei hormonen af. Bij de vrouw gaat het om dopamine en oxytocine en bij de man om testosteron, dopamine en vasopressine. Het hormoon dopamine komt vrij wanneer iemand opgewonden raakt, wat vrij vaak kan gebeuren gedurende de spannende dating-fase. Bij vrouwen komt oxytocine tijdens de dating-fase vrij wanneer het vertrouwen begint op te bouwen en bij mannen komt vasopressine vrij.
Verliefdheid en ware liefde
Na de dating-fase ben je verliefd en schieten de hormonen alle kanten op. Je kunt vaak niet meer helder denken en belandt in het begin van een relatie waarbij je vaak eerst in een heerlijke warme roze wolk van verliefdheid belandt. Nadat het warme gevoel van de roze wolk vervaagt begint het gevoel van de ware liefde, indien jullie beiden écht bij elkaar passen.
Lees ook: Aan deze 11 signalen herken je verliefdheid!
Na hoeveel dates heb je ongeveer een relatie?
Het is niet altijd even makkelijk om te bepalen na hoeveel dates je in een relatie zit. Het aantal dates is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Denk zo aan hoe goed je elkaar kent, het aantal dates dat jullie hebben gehad, jullie leeftijd en de relatie zelf. De één heeft al binnen enkele weken een vaste relatie terwijl de ander pas na een aantal maanden officieel samen besluit te zijn. Uit onderzoek blijkt dat men na ongeveer 3 maanden daten overgaan tot een officiële relatie. Elkaar leren kennen en je thuis voelen bij de ander neemt minstens 3 maanden in beslag. Na deze 12 weken weet je ook in hoeverre jullie bij elkaar passen. Binnen een tijdspan van 3 maanden kan je gemiddeld 10 tot 12 dates hebben gehad.
Tekenen dat je klaar bent voor een relatie
Er zijn een aantal tekenen waar je op kunt letten die aangeven wanneer je klaar bent om te stappen in een nieuwe relatie. Zo weet je dat je klaar bent als je plannen gaat maken voor de toekomst samen, denk zo aan het inplannen van een nieuwe date of een vakantie. Ook als je enkel met je nieuwe date afspreekt en niet meer intiem bent met anderen geeft dit aan dat je er helemaal klaar voor bent. Als je niet zeker weet of je date klaar is voor een relatie, dan kan je dit ook gewoon direct vragen. Neem gerust nog even de tijd om te daten als je zelf aanvoelt dat je niet klaar bent voor een relatie.
Hoe weet je of je een relatie hebt?
Het is niet eenvoudig om te bepalen wanneer je van verliefdheid en daten overgaat tot het hebben van een volwaardige relatie. Naarmate de relatie bloeit gaat de verliefdheid vervagen maar in de plaats komt een warm gevoel van liefde dat voor eeuwig blijft. Dit wordt liefde genoemd. Er zijn een aantal manieren waarop je kunt herkennen of je een relatie hebt, waaronder:
- Wanneer de relatie stabieler wordt en het niet enkel om het fysieke en de lust gaat maar ook voornamelijk om romantiek.
- Als je zowel de goede en de slechte kanten overweegt van de persoon en de relatie en je toch bij de persoon wilt blijven vanwege liefde, dan zit je waarschijnlijk al in een relatie omdat je oprecht voor elkaar kiest.
- Als je het al hebt gehad over jullie problemen en jullie geheimen en samen voor elkaar zorgen.
- Wanneer jullie exclusief met elkaar daten en gelukkig zijn samen.
Het herkennen van de eerste fase van een relatie is meestal eenvoudig, maar om te bepalen in hoeverre je officieel in een relatie zit kan soms lastig zijn. Niet iedereen is even duidelijk en de één heeft meer tijd nodig dan de ander. De ene koppel belandt veel eerder in een vaste en langdurige relatie dan de andere, als jullie maar gelukkig zijn met elkaar.