veilig daten

Online dating is de afgelopen jaren enorm populair geworden, steeds meer singles vinden elkaar online. Singles melden zich aan op een datingsite om de liefde te vinden, maar soms zijn er leden op een datingsite die een kwade bedoeling hebben. Wanneer je in contact komt met andere singles op de datingsite moet je oppassen voor oplichting en datingfraude. Je vraagt je misschien wel af: hoe kan ik veilig daten? Hier lees je 10 tips om veilig te daten en lees je wat de veiligste datingsites zijn.

10 tips om veilig te daten

Tip 1 kies een veilige datingsite

Om veilig te kunnen daten is het van belang dat je een veilige datingsite kiest. Zo heb je de minste kans om slachtoffer te worden van oplichting of andere kwade bedoelingen. Je kunt op verschillende datingsites veilig daten, op die datingsites hoef je je geen enkele zorgen te maken over de veiligheid.

De datingsites waarop je veilig kunt daten kun je hieronder lezen na de tips. De datingsites die je na de tips leest beschikken over verschillende keurmerken die staan voor veiligheid en betrouwbaarheid. Bovendien doen die datingsites een handmatig controle op profielen en maken ze gebruik van een beveiligde verbinding.

Tip 2 zet niet te veel informatie in je dating profiel

Nadat je een datingsite hebt gekozen waarop je veilig kunt daten en je daarop hebt aangemeld moet je een dating profiel aanmaken. In het dating profiel hoef je niet veel informatie over jezelf te vermelden, iemand met een kwade bedoeling kan namelijk misbruik van jouw gegevens maken.

Het is verstandig om alleen basisgegevens van jezelf te melden, dus bijvoorbeeld je leeftijd, lengte, naam, woonplaats, hobby’s en naar wie je op zoek bent. Meer gegevens zijn niet nodig. Als je te veel informatie over jezelf vermeldt kan iemand met een kwade bedoeling zomaar jouw gegevens gebruiken om bijvoorbeeld identiteitsfraude te plegen.

Tip 3 deel geen persoonlijke gegevens

Als je met iemand aan het chatten bent via de datingsite kun je beter geen persoonlijke gegevens delen. Ook al vraagt een andere persoon hierom. Je weet namelijk niet wie achter het dating profiel zit met wie je aan het chatten bent, het kan gemakkelijk iemand zijn die een kwade bedoeling heeft.

Deel nooit persoonlijke gegevens zoals je bankrekeningnummer, foto van je paspoort of ID-kaart, pikante foto’s of andere gevoelige informatie. Om veilig te daten is het ook verstandig om minder belangrijke informatie van jezelf niet te delen tot je iemand vertrouwd. Minder belangrijke informatie is bijvoorbeeld je adres, e-mailadres, telefoon nummer en je werkgever.

Lees ook: zo herken je datingfraude!

Tip 4 blijf chatten via de datingsite

Om geen slachtoffer te worden van oplichting of andere kwade bedoelingen is het verstandig om te blijven chatten via de datingsite tot je iemand volledig vertrouwd. Deel niet te snel je telefoonnummer en/of je e-mailadres.

Je kunt gewoon blijven chatten via de datingsite met iemand, zo kun je erachter komen of de ander wel betrouwbaar is. Als je zeker weet of de ander betrouwbaar is kun je je telefoonnummer of e-mailadres delen.

Tip 5 Neem de tijd

Spreek niet te snel af met een persoon die je hebt ontmoet op een datingsite of dating app. Neem de tijd om iemand te leren door te chatten met de ander, hierdoor kom je erachter of de andere persoon bij je past. Als je iemand iets langer leert kennen kom je er vaak pas achter hoe iemand is en doet. Je kunt dus gerust de tijd nemen om iemand te leren kennen en je hoeft niet direct na paar gesprekken een date te hebben.

monogaam

Tip 6 ga na of je de ander wel volledig vertrouwd

Als je een tijdje met iemand aan het chatten bent en je wilt gaan afspreken moet goed nadenken of je de ander wel vertrouwd. Volg je instinkt, als je instinkt zegt dat iemand niet volledig betrouwbaar is kun je beter afstand doen van die persoon. Maar als je instinkt zegt dat die persoon betrouwbaar is kun je zonder zorgen gaan daten.

Om te controleren of iemand betrouwbaar is kun je letten op de verhalen die de ander vertelt. Als iemand tegenstrijdige verhalen vertelt, dan is de kans groot dat die persoon onbetrouwbaar is.

Tip 7 kies een goede locatie om af te spreken

Als je gaat daten, spreek dan af op een goede en veilige locatie. Spreek af in publieke ruimtes, zoals een restaurant of café. Als je op een publieke ruimte afspreekt heb je minder kans dat de andere persoon dingen gaat doen die je niet wenst.

Je kunt er ook voor kiezen om de eerste date met iemand in een groep te doen, in plaats van jullie twee alleen samen.

Tip 8 laat weten dat je weg bent

Zorg ervoor dat iemand weet dat je een date hebt met een onbekend persoon. Vertel de persoon waar je naar toe gaat, met wie je een date hebt en hoe laat je terug hoopt te zijn. Zo weet de persoon aan wie je het vertelt waar je bent en hoe laat je terug bent, als je niet terug keert kan de persoon een alarmnummer bellen.

Tip 9 denk na over een vervolgdate

Nadat je een eerste date hebt gehad kun je gaan nadenken over een vervolgdate. Na je eerste date heb je de persoon beter leren kennen en kun je bepalen of je nog een date wil met hem of haar. Als je nadenkt over een vervolgdate moet je nagaan of de persoon met wie je een date hebt gehad wel betrouwbaar en eerlijk is. Is dit niet zo? Dan kun je beter het contact verbreken. Maar weet je zeker dat de persoon eerlijk tegen je is? Dan kun je zonder zorgen nog een keer daten met hem of haar.

Tip 10 rapporteer ongewenst gedrag

Als je bent ingeschreven op een datingsite kun je te maken krijgen met ongewenste opmerkingen, spamberichten of nepprofielen. Het is dan slim om dit te rapporteren. Bijna bij iedere datingsite is het mogelijk een ander lid te rapporteren voor ongewenst gedrag. Het rapporten van een profiel doe je door middel van een paar klikken, waarna de klantenservice van de datingsite het profiel nader bekijkt.

Je mag een persoon rapporteren als iemand racistische opmerkingen maakt, ongewenste seksuele opmerkingen, spamberichten stuurt of een nepprofiel heeft.

Dit zijn de veiligste datingsites

Veilig daten begint bij het kiezen van een veilige datingsite. Op een veilige datingsite heb je het minste kans op oplichting of nepprofielen en kun je ongestoord daten. Op deze datingsites kun je het veiligst daten:

Parship – veiligheid en betrouwbaarheid staan voorop

parship

Op Parship kun je daten met een gerust hart, bij de datingsite staat veiligheid en anonimiteit voorop. Alle profielen op de datingsite worden handmatig gecontroleerd op echtheid, zo weet je zeker dat je er geen nepprofielen op de datingsite zijn. Ook kun je zelf bepalen wie jouw foto’s te zien krijgt. Zo kun je daten met een gerust hart.

Parship is de nummer 1 in serieuze relaties en je hebt veel kans om succesvol te worden, ruim 1 op de 3 leden vindt een partner via Parship. Ongeveer 76% van de leden is ouder dan 30 jaar, de meeste leden zijn tussen de 30 en 55 jaar.

Parship beschikt over het Keurmerk Veilig Daten en het keurmerk van Thuiswinkel Waarborg. Deze keurmerken geven aan dat de datingsite veilig en betrouwbaar is.

Lees meer informatie & review van Parship! >

Gratis aanmelden op Parship!

Relatieplanet – de populairste datingsite in Nederland

relatieplanet

Relatieplanet is één van de veiligste datingsites, dit komt doordat Relatieplanet veiligheid en betrouwbaarheid erg belangrijk vindt. Op Relatieplanet worden alle profielen handmatig gecontroleerd, dit voorkomt dat er nepprofielen op de datingsite zijn. De datingsite vindt jouw privacy belangrijk en doet er alles aan om dit te waarborgen.

Relatieplanet mag verschillende keurmerken op de website tonen, de keurmerken staan voor veiligheid en zekerheid. De datingsite Relatieplanet beschikt over het Keurmerk Veilig Daten en over het keurmerk van Thuiswinkel Waarborg.

Meer dan 1.6 miljoen mensen hebben zich al ingeschreven op Relatieplanet, het is een erg populaire datingsite. Relatieplanet is de beste en populairste datingsite van Nederland waarop je veilig op kunt daten.

Lees meer informatie & review van Relatieplanet! >

Gratis aanmelden op Relatieplanet!

Lexa – veiligheid gaat Lexa boven alles

lexa

Lexa is voor degene die singles wil ontmoeten in zijn of haar omgeving. De datingsite is erg populair in Nederland, het ledenbestand is namelijk erg groot. Op Lexa vind je de persoon die bij je past, dit gebeurt door een geavanceerd matchingssysteem. Daarnaast organiseert de datingsite evenementen voor de leden, zo kun je andere singles in het echt ontmoeten.

De veiligheid van de leden gaat Lexa boven alles. Profielen op de datingsite worden beheerd door moderators en je persoonsgegevens worden beschermd. Op Lexa kun je meer controle krijgen over je privacy, je kunt instellen wie je profiel te zien krijgt. Zo kun je een incognito-modus gebruiken, hiermee kun je anoniem profielen bekijken en je profiel zichtbaar maken voor leden waarin je interesses hebt. Ook kun je instellen dat je profiel alleen wordt bekeken door profielen die bij jouw criteria passen.

Lexa beschikt over een drietal keurmerken, die aangeven dat de datingsite veilig en betrouwbaar is. De datingsite beschikt over het Keurmerk Veilig Daten, over het keurmerk van Thuiswinkel Waarborg en het keurmerk van Trust Ecommerce Europe.

Lees meer informatie & review van Lexa! >

Gratis aanmelden op Lexa!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.