veilig daten

Online dating is de afgelopen jaren enorm populair geworden, steeds meer singles vinden elkaar online. Singles melden zich aan op een datingsite om de liefde te vinden maar soms zijn er leden op een datingsite die een kwade bedoeling hebben. Wanneer je in contact komt met andere singles op de datingsite moet je oppassen voor oplichting en datingfraude. Je vraagt je misschien wel af hoe kun je veilig daten? Hier lees je 10 tips om veilig te daten en lees je wat de veiligste datingsites zijn.

10 tips om veilig te daten

Tip 1 kies een veilige datingsite

Om veilig te kunnen daten is het van belang dat je een veilige datingsite kiest. Zo heb je de minste kans op oplichting of andere kwade bedoelingen. Je kan op verschillende datingsites veilig daten en hoef je je geen zorgen te maken over je gegevens.

De datingsites waarop je veilig kunt daten kan je hieronder na de tips lezen. De datingsites die je na de tips leest beschikken over verschillende keurmerken die er op wijzen dat je veilig kunt daten en de datingsites doen er alles aan om er voor te zorgen dat je veilig kunt daten.

Tip 2 zet niet te veel informatie in je datingprofiel

Nadat je een datingsite hebt gekozen waarop je veilig kunt daten en je daar hebt aangemeld moet je een datingprofiel aanmaken. In het datingprofiel hoef je niet te veel informatie over jezelf te zetten, iemand met een kwade bedoeling kan misbruik van je gegevens maken.

Het is verstandig om alleen basisgegevens van jezelf te melden, dus bijvoorbeeld je leeftijd, lengte, naam, woonplaats, hobby’s en naar wie je op zoek bent. Meer gegevens over jezelf zijn niet nodig. Als je te veel informatie over jezelf vermeldt kan iemand met een kwade bedoeling zo maar jouw gegevens gebruiken voor kwade bedoelingen.

Tip 3 deel geen persoonlijke gegevens

Als je met iemand aan het chatten bent via de datingsite kan je beter geen persoonlijke gegevens over jezelf delen. Ook al vraagt de andere persoon hierom. Je weet namelijk niet wie er achter het datingprofiel zit met wie je aan het chatten bent, het kan gemakkelijk iemand zijn die een kwade bedoeling heeft.

Deel nooit persoonlijke gegevens zoals je bankrekeningnummer, foto van je paspoort of ID kaart, pikante foto’s of andere gevoelige informatie. Om veilig te daten is het verstandig om geen andere minder belangrijke persoonlijke gegevens te delen tot dat je iemand vertrouwd. Zoals je adres, e-mailadres, telefoon nummer en je werkgever.

Lees ook: zo herken je datingfraude!

Tip 4 blijf chatten via de datingsite

Om geen slachtoffer te worden van oplichting of andere kwade bedoelingen is het verstandig om te blijven chatten via de datingsite totdat je iemand volledig vertrouwd. Deel niet te snel je telefoonnummer en/of je e-mailadres.

Je kan gewoon blijven chatten via de datingsite met iemand, en kan je er achter kommen of de ander wel betrouwbaar is. Als je zeker weet of de ander betrouwbaar is kan je je telefoonnummer of e-mailadres delen.

Tip 5 Neem de tijd

Spreek niet te snel af met een persoon die je hebt ontmoet via een datingsite. Neem de tijd om iemand te leren door te chatten met de ander, hierdoor kom je er achter of de andere persoon bij je past. Als je iemand iets langer leert kennen kom je er vaak pas achter hoe iemand is en doet. Je kan dus gerust de tijd nemen om iemand te leren kennen en je hoeft niet direct na paar gesprekken een date te hebben.

veilig daten

Tip 6 ga na of je de ander wel volledig vertrouwd

Als je een tijdje met iemand aan het chatten bent en je wilt gaan afspreken moet goed nadenken of je de ander wel vertrouwd. Vol je instinkt, als je instinkt zegt dat iemand niet volledig betrouwbaar is kan je beter afstand doen van de persoon. Maar als je instinkt zegt dat je die persoon betrouwbaar is kan je zonder zorgen gaan daten.

Om te controleren of iemand betrouwbaar is kan je letten op de verhalen die de ander vertelt. Als iemand tegenstrijdige verhalen vertelt tegen jou, dan is de kans groot dat die persoon niet betrouwbaar is.

Tip 7 kies een goede locatie om af te spreken

Als je gaat daten, spreek dan op een goede en veilige locatie af. Spreek af in publieke ruimtes, zoals bijvoorbeeld een restaurant of een café. Als je op een publieke ruimte afspreekt heb je minder kans dat de andere persoon dingen gaat doen die je niet wil.

Je kan er ook voor kiezen om je eerste date met iemand in een groep te doen, in plaats van jullie twee alleen samen.

Tip 8 laat weten dat je weg bent

Zorg er voor dat iemand weet dat je een date hebt met een onbekend persoon. Vertel de persoon waar je naar toe gaat, met wie je een date hebt en hoe laat je hoopt terug te zijn. Zo weet de persoon aan wie je het vertelt waar je bent en hoe laat je terug bent, als je niet terug keert kan de persoon een alarm nummer bellen.

Tip 9 denk na over een vervolgdate

Nadat je een eerste date hebt gehad kan je gaan nadenken over een vervolgdate. Na je eerste date heb je de persoon beter leren kennen en kan je bepalen of je nog een date wil met hem of haar. Als je nadenkt over een vervolgdate moet je nagaan of de persoon met wie je date wel betrouwbaar en eerlijk is. Is dit niet zo dan kan je beter het contact verbreken. Maar weet je zeker dat de persoon eerlijk tegen je doet dan kan je zonder zorgen nog een keer daten met hem of haar.

Tip 10 rapporteer ongewenst gedrag

Als je bent ingeschreven op een datingsite kan je te maken krijgen met ongewenste opmerkingen, spamberichten of nepprofielen. Het is dan slim om dit te rapporteren. Bijna bij iedere datingsite is het mogelijk een ander lid te rapporteren voor ongewenst gedrag. Het rapporten van een profiel doe je door middel van een paar klikken, waarna de klantenservice van de datingsite het profiel nader bekijkt.

Je mag een persoon rapporteren als iemand racistische opmerkingen maakt, ongewenste seksuele opmerkingen, spamberichten stuurt of een nepprofiel heeft.

Dit zijn de veiligste datingsites

Veilig daten begint bij het kiezen van een veilige datingsite. Op een veilige datingsite heb je het minste kans op oplichting of nepprofielen en kan je ongestoord gaan daten. Op deze datingsites kan je het veiligst daten:

Parship

parship

Op Parship kan je daten met een gerust hart, bij de datingsite staat veiligheid en anonimiteit voorop. Alle profielen op de datingsite worden handmatig gecontroleerd op echtheid, zo ben je niet met een nepprofiel aan het chatten. Ook kun je zelf bepalen wie jouw foto’s krijgen te zien. Zo kan je daten met een gerust hart.

Parship is de nummer 1 in serieuze relaties, op de datingsite kan je terecht voor serieuze relaties. 1 op de 3 leden vindt een partner via Parship. 76% van de leden is ouder dan 30 jaar, de meeste leden zijn tussen de 30 en 55 jaar.

Parship beschikt over het keurmerk veilig daten en het keurmerk van Thuiswinkelwaarborg. Deze keurmerken geven aan dat de datingsite veilig en betrouwbaar is.

Gratis aanmelden op Parship! ➟

Relatieplanet

relatieplanet

Relatieplanet is één van de veiligste datingsites, Relatieplanet vindt veiligheid en betrouwbaarheid erg belangrijk. Op Relatieplanet worden alle profielen handmatig gecontroleerd, dit voorkomt dat er nepprofielen op de datingsite zijn. De datingsite vindt jouw privacy en veiligheid belangrijk en doet er alles aan om je privacy te waarborgen.

Relatieplanet mag verschillende keurmerken op de website tonen, de keurmerken staan voor veiligheid en zekerheid op de datingsite. De datingsite Relatieplanet beschikt over het Keurmerk Veilig Daten en over het keurmerk van Thuiswinkelwaarborg.

Meer dan 1.5 miljoen mensen hebben zich al op Relatieplanet aangemeld, het is een erg populaire datingsite. Relatieplanet is de beste en populairste datingsite van Nederland waar je veilig op kunt daten.

Gratis aanmelden op Relatieplanet! ➟

Lexa

lexa

Lexa is voor degene die singles wil ontmoeten in zijn of haar omgeving. De datingsite is erg populair in Nederland, Lexa telt veel leden. Op Lexa vind je de persoon die bij je past, dit gebeurt door een geavanceerd matching systeem. De datingsite organiseert evenementen voor haar leden, zo kun je andere singles in het echt ontmoeten.

De veiligheid van de leden gaat Lexa boven alles. Profielen op de datingsite worden beheerd door moderators en je persoonsgegevens worden beschermd. Op Lexa kan je meer controle krijgen over je privacy, je kan instellen wie je profiel te zien krijgt. Zo kan je in incognito-modus, hiermee kan je anoniem profielen bekijken en je profiel zichtbaar maken voor profielen waar je interesses in hebt. Ook kan je instellen dat je profiel alleen wordt bekeken door profielen die bij jouw criteria passen.

Lexa beschikt over een drietal keurmerken, die aangeven dat de datingsite veilig en betrouwbaar is. De datingsite beschikt over het Keurmerk Veilig Daten, over het keurmerk van Thuiswinkelwaarborg en het keurmerk van trust Ecommerce Europe.

Gratis aanmelden op Lexa! ➟

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.