vakantieliefde

Vakantieliefdes: voor velen niet geheel onbekend. Uit onderzoek van de datingsite Lexa blijkt dat meer dan de helft van de mensen wel eens een vakantieliefde heeft gehad. Tijdens het reizen en op vakantie is het nou eenmaal makkelijker om nieuwe mensen te ontmoeten en ontstaan er eenvoudiger nieuwe vriendschappen. Maar soms bloeit er ook meer op dan alleen een vriendschap zoals een liefde. Een vakantieliefde is leuk én spannend. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw vakantieliefde bloeiend blijft en dat het geen ‘chatrelatie’ wordt? Deze vragen worden in dit artikel uitgebreid beantwoord.

Wat is een vakantieliefde?

Eigenlijk is een vakantieliefde niets meer dan een kortdurende relatie op vakantie. Dankzij de ontspannen sfeer, de mooie omgeving en een positieve gemoedsrust ontwikkelt het verliefde gevoel zich een stuk sneller en gemakkelijker dan wanneer je thuis in de dagelijkse sleur zit. Misschien word je wel verliefd op iemand waar je normaal gesproken nooit verliefd op zou worden.

We kijken als het ware door een roze bril tijdens onze vakantie. En die roze bril kan gekke dingen doen met ons gevoel en hoe we tegen anderen aankijken.

Hoe eindigt het vaak?

Na een leuke tijd samen nadert helaas altijd het einde van de vakantie. Er zit niks anders op dan afscheid van elkaar te nemen, gegevens uit te wisselen en te hopen dat de liefde blijft bestaan. Maar een vakantieliefde eindigt vaak, jawel, wanneer de vakantie is afgelopen. Uit het oog uit het hart?

Thuis zijn de mooie omgeving, ontspannen sfeer en prettige gemoedsrust er niet meer en alles is lang niet meer zo rooskleurig als op de vakantiebestemming.

Maar hier wil natuurlijk liever niemand bij stilstaan. Je wilt immers niet de leuke tijd laten verpesten door negatieve gedachtes over het naderende einde van de vakantie en wellicht de liefde. Geniet daarom van het moment, leef in het hier en nu en hanteer een positieve denkwijze. Dat afscheid dat komt wel, daar is het op vakantie nog niet de tijd voor.

Als het afscheid eenmaal is genomen en jullie beide weer thuis in eigen land zijn, wil je elkaar waarschijnlijk graag weer zo snel mogelijk zien. Natuurlijk ga jij je vakantieliefde missen. Maar de afstand is natuurlijk ook een belemmerende factor. Je hopt niet zomaar even bij elkaar langs wanneer je elkaar mist of als je gewoon even een knuffel nodig hebt. En wellicht is je budget er ook niet voor bestemd om even het vliegtuig te pakken. De kans is dus zeker aanwezig dat het contact langzaam verwaterd.

Vakantieliefdes zijn dus niet alleen maar rozengeur en maneschijn en eindigen meestal niet zoals in sprookjes. Het resultaat? Een gebroken hart. Maar zodra dit gebroken hart geheeld is, zullen de mooie herinneringen je altijd bijblijven.

Wat is de slagingskans van een relatie met je vakantieliefde?

Een vakantieliefde duurt vaak niet langer dan een paar weken. Maar gelukkig loopt het niet altijd slecht af. Sommige vakantieliefdes groeien namelijk door tot een serieuze relatie. Misschien verhuis jij wel naar het buitenland of komt jouw vlam in Nederland wonen.

De slagingskans van het behouden van een relatie die je op vakantie bent begonnen hangt af van verschillende factoren. Hebben jullie dezelfde intenties en toekomstvisie en wat voel je zelf nou eigenlijk? Wanneer je weer bent geaard in Nederland en jouw gevoelens zijn bedaard kun je goed bij jezelf nagaan wat je nu precies voelt voor de ander.

Daarnaast is ook de afstand een belangrijk element van slagen. Woont jouw vakantieliefde in Europa of juist helemaal aan de andere kant van de wereld in Azië of zelfs Australië? Je wilt natuurlijk gemakkelijk je vakantieliefde opzoeken.

En wat dacht je van culturele verschillen. Schelen die zoveel met elkaar, dan kan dit ook zeker een heikel punt worden of misschien is dit al het geval.

Al deze factoren hebben dus invloed op het slagen van een relatie met je vakantieliefde.

vakantieliefde

Je vakantieliefde vergeten

Maar wat nou als het helemaal spaak loopt tussen jullie en er om welke reden dan ook geen rooskleurig toekomstperspectief blijkt te zijn. Je kunt dan het best proberen om je vakantieliefde te vergeten. Makkelijker gezegd dan gedaan, want je vakantieliefde niet kunnen vergeten komt vaker voor dan gedacht.

Het beste is om het contact volledig te verbreken. Dat klinkt drastisch, maar het blijkt toch echt de beste optie. Zo lang je contact met elkaar blijft houden, blijft jouw gevoel bestaan en dat is natuurlijk pijnlijk als je weet dat er geen toekomst in zit.

Gun jezelf daarom om verdriet te hebben. Een gebroken hart is pijnlijk en heeft tijd nodig om te helen en het is belangrijk om je emoties de ruimte te geven.

Grote kans dat jouw omgeving je gerust probeert te stellen met “er zijn genoeg andere leuke potentiële partners” of “op ieder potje past een dekseltje”. Daar hebben ze natuurlijk gelijk in, maar daar staat jouw hoofd helemaal niet naar. Alle leuke herinneringen aan jouw vakantieliefde zitten nog vers in jouw gedachte.

Probeer daarom genoeg afleiding te zoeken om je vakantieliefde proberen te vergeten.

Je vakantieliefde een kans geven

Hoe kun je de liefde die je op vakantie hebt gedaan dan toch laten slagen? Van vakantieliefde naar relatie is makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer jullie intenties op een lijn liggen is het al een stuk makkelijker om een vakantieliefde om te zetten tot iets serieus. Blijven de gevoelens ook thuis bestaan en ben je echt verliefd, dan zijn jullie al een heel eind op weg.

De volgende stap is natuurlijk het behouden van het contact. Werk, vrienden, hobby’s en ga zo maar door vergen veel tijd. Probeer het contact dus niet te laten verwateren en maak tijd voor elkaar vrij.

Het behouden van een vakantieliefde vergt dus tijd en inspanning, maar zorgt ook voor de nodige frustraties. Maar als jullie beide gedreven zijn en de liefde puur is, is de kans een stuk groter dat jullie dit samen overwinnen.

4 tips om een relatie met je vakantieliefde te laten slagen

Om de slagingskans van een serieuze relatie met jouw vakantieliefde te kunnen vergroten helpen wij jou met de volgende tips!

Tip 1: zorg dat het geen chatrelatie wordt

In de huidige tijd van social media wordt het ons erg gemakkelijk gemaakt om contact te houden met mensen van over de hele wereld. Ideaal natuurlijk als je een leuke man of vrouw aan de haak hebt geslagen in het buitenland. Maar dit kan ook een valkuil zijn, namelijk een ‘chatrelatie’. Het is makkelijk maar eigenlijk ook een beetje oppervlakkig. Vergeet elkaar daarom niet af en toe even te bellen. Plan bijvoorbeeld elke week of een paar keer per week een afspraak om telefonisch bij te kletsen. En videobellen maakt alles natuurlijk een stuk leuker en persoonlijker!

Tip 2: wacht niet te lang om elkaar weer te zien

Is de afstand tussen jullie groot, dan is het natuurlijk lastig om elkaar regelmatig te kunnen zien. Toch is het een aanrader om niet té lang te wachten om elkaar weer te zien. Heb je weer vakantie, overweeg dan om je vakantieliefde op te zoeken of nodig hem/haar bij jou uit. Fysiek contact is uiteraard een groot onderdeel van een relatie.

Tip 3: laat de liefde je niet gek maken

“Liefde maakt blind” en deze uitspraak klopt zeker. Die rondfladderende vlinders in je buik kunnen je gekke dingen laten doen. Wring je dus niet in allerlei bochten voor je nieuwe crush. Probeer realistisch te kijken naar de vakantieliefde en vraag bijvoorbeeld eens de mening van een onafhankelijke partij, zoals je vrienden of familie.

Tip 4: houd er rekening mee dat je teleurgesteld wordt

Houd er rekening mee dat de gemiddelde vakantieliefde geen enorm grote slagingskans heeft en bereid je voor op teleurstelling. Belangrijk is om realistisch te kijken naar het toekomstperspectief en soms deze gezellige roze bril even af te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.