stille liefde

Stille liefde komt dagelijks overal voor. Volgens cijfers heeft minstens 12% van mensen momenteel te maken met een stille liefde die niet wordt beantwoord of waarvan de andere persoon niet eens weet dat je verliefd bent. Het kan ook zijn dat je in een relatie zit of getrouwd bent en de liefde verboden is. Heb je sterke gevoelens voor iemand en durf je dit niet te vertellen? Ook dan is het duidelijk dat je te maken hebt met stille liefde. Maar bij wie komt stille liefde eigenlijk voor en hoe ga je er mee om? Je komt het te weten door hieronder verder te lezen.

Wat is stille liefde?

Stille liefde kan worden omschreven als een liefde die onbereikbaar is. Stille liefde komt veel vaker voor dan men denkt, minstens 80% van de Nederlanders zijn wel eens in stilte verliefd geweest op een ander. Denk zo aan een stille liefde voor een beste vriend of vriendin, een klasgenoot, een collega of iemand uit de buurt. Verder is zeker 18% verliefd op een ex-partner en is 8% verliefd op de partner van een vriend of vriendin. Stille liefde wordt ook wel onbereikbare, verboden of geheime liefde genoemd.

Bij wie komt stille liefde voor?

Stille liefde komt niet alleen voor bij mensen die momenteel vrijgezel zijn maar ook bij personen die in een relatie zitten of getrouwd zijn. Je kunt een stille liefde ontwikkelen voor iemand die zich dagelijks in je nabije omgeving verkeert zoals een klasgenoot, je baas, een collega, je docent of een buurman of buurvrouw. Bij stille liefde heb je te maken met een combinatie van gevoelens van spanning, lust, verliefdheid en emoties waarbij je lichaam fysiek reageert door het losmaken van hormonen in de aanwezigheid van de ander. Ook als je al getrouwd bent kan je op een ander verliefd worden. Dit betekent overigens niet dat je niet van je man of vrouw houdt, maar dat je slechts een enorm aantrekklingsgevoel hebt voor een iemand anders. Hierbij kan je flink gaan twijfelen aan jezelf, aan je partner en aan je relatie.

Lees ook: Wat is ware liefde en hoe kun je het herkennen?

Kenmerken van stille liefde

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt herkennen dat je te kampen hebt met een stille liefde. Stille liefde kent de volgende kenmerken:

  1. De persoon vindt altijd wel een excuus om in je buurt te zijn. Denk zo aan het nemen van dezelfde of de volgende trein, het bezoeken van dezelfde sportschool, toevallig naar dezelfde film gaan en dergelijke.
  2. Jullie hebben dagelijks contact met elkaar, zeker als het gaat om algemene dingen zoals hoe je dag is geweest of hoe het met je gaat.
  3. Je wordt aangenaam verrast. De persoon heeft goed naar je geluisterd en wilt je graag verrassen zoals het kopen van je favoriete chocoladereep of je lievelingsgeurtje.
  4. Jullie hebben contact op social media. In de meeste gevallen wordt er ook geïnteracteerd door het delen van berichten of het liken van foto’s en video’s, ook als je er zelf niet op staat.
  5. Jullie blijven oogcontact met elkaar hebben en vaak zelfs lichtelijk flirten.
  6. Complimentjes en veel aandacht horen bij stille liefdes. Daarnaast toont de persoon veel meer interesse in je hobby’s en je levenswijze.
  7. Tijdens jullie gesprekken probeert de persoon te achterhalen wat je type is.
  8. Jullie raken elkaar vaak aan tijdens het praten.
  9. Jullie lachen om elkaars grappen en er worden soms zelfs grappen gemaakt over jullie samen als stel. Dit kan je vaak als subtiele hints aannemen.
  10. Je aandacht wordt continu getrokken op elke manier.

Wederzijdse stille liefde

Onderzoek toont aan dat minstens 67% van alle stille liefdes wederzijds blijken te zijn. Het kan eng zijn om je gevoelens van verliefdheid te uiten aan je geliefde, aangezien je als mens jezelf natuurlijk wilt beschermen in geval de liefde niet wordt beantwoord. Je bent bang om te worden gekwetst en voelt je onzeker. Het is toch wel degelijk van belang om na te gaan of de liefde wederzijds is door zelf actie te ondernemen. Let hierbij op de duidelijke symptomen van stille liefde. De persoon gedraagt zich vaak nerveus in je nabijheid en wilt constant om je heen zijn en met je praten. Daarnaast zoekt de persoon telkens excuses om je te zien, krijg je vaak complimentjes, hanteren jullie voortdurend oogcontact, jullie flirten vaak en lachen om elkaars humor.

Hoe ga je met stille liefde om?

Niet iedereen gaat op dezelfde manier om met stille liefde. Elke situatie, persoon en relatie is namelijk verschillend. In bepaalde gevallen gaat het bij stille liefde om verboden liefde, waarbij de liefde moet worden verborgen om andere mensen niet onnodig pijn te bezorgen. Zijn jullie allebei single en wil je de ander duidelijk maken dat je verliefd bent maar durf je dit niet direct te vertellen? Maak dan een praatje en houd oogcontact, zorg ervoor dat je vaak in de buurt bent en flirt hier en daar indien mogelijk. Indien de gevoelens wederzijds blijken te zijn, nodig de ander dan uit om samen wat te gaan drinken.

Verboden liefde

Bij verboden liefde spreken we over een enorme aantrekkingskracht tot een persoon waarvan het verboden is om deze gevoelens te kunnen uiten. Denk zo aan het ontwikkelen van gevoelens voor je getrouwde baas, de man van je beste vriendin of een beroemdheid. Vaak liggen er zelfs hele gezinnen met kinderen op het spel. Vergeet niet om altijd realistisch te blijven en goed na te denken over de situatie. Gebruik je verstand en stop met fantaseren over een toekomst samen als dit duidelijk niet zal gebeuren. Lukt het niet om de verboden liefde uit je hoofd te halen? Zoek dan afleiding door een nieuwe hobby aan te leren, een cursus te volgen, te gaan sporten, op vakantie te gaan of uitgaan met je vrienden.

Lees ook: 11 kenmerken dat je verliefd bent!

Stille liefde als je al bezet bent

Ruim 9% van de partners die al in een relatie zitten of getrouwd zijn houdt in stilte van een ander. Heb je te kampen met gevoelens van stille liefde terwijl je al in een relatie zit? Dan is het moment aangebroken om je gevoelens op een rijtje te zetten en na te gaan wat je eigenlijk wilt. Een stille liefde kan namelijk duiden op problemen of onzekerheden binnen je huidige relatie of huwelijk zoals het ontbreken van spanning, passie, lust, avontuur, romantiek of spontaniteit. Hou je van je partner? Dan is het belangrijk om niet in te gaan op de stille liefde en samen met je partner te werken aan jullie problemen.

Tips omgaan met stille liefde

Het is niet altijd eenvoudig om met stille liefde om te gaan, er zijn zoveel verschillende zaken die hierbij komen kijken. Hieronder tref je enkele handige tips die je kunt hanteren als je te maken hebt met een stille liefde.

Tip 1: denk goed na

Ga goed na over wat je wilt doen als het gaat om stille gevoelens voor iemand. Stille liefdes kunnen namelijk vervelende gevolgen en dilemma’s met zich meebrengen, voornamelijk als er huwelijken, andere partners en kinderen op het spel staan. Ga na in hoeverre je gelukkig bent in je huidige relatie of in je huwelijk.

Tip 2: luister naar je gevoel

Het bekennen of achterlaten van een stille liefde is geen makkelijke beslissing, zeker niet als je al een partner hebt of als het om verboden liefde gaat. Je dient hierbij goed te luisteren naar je gevoel en dan pas een weloverwogen keuze te maken. Neem de tijd om te bepalen wat je zelf nodig hebt om als persoon te kunnen ontwikkelen voordat je aan een relatie begint.

Tip 3: maak de rekensom

Maak een lijst van alle voor- en alle nadelen van je stille liefde en ga na of het de moeite waard is om je energie te steken in de relatie. Je bent natuurlijk bang om spijt te krijgen van je beslissing en om in een situatie te belanden die niet prettig zou kunnen zijn, vooral als je momenteel al in een stabiele relatie zit. Maak dus een duidelijke rekensom en overweeg alle mogelijkheden voordat je definitief een beslissing maakt.

Tip 4: volg je hart maar ook je verstand

Het is niet alleen belangrijk om te luisteren naar je hart, maar ook je verstand dien je goed te volgen. Verliefdheid is in het begin vaak hartstikke geweldig dankzij de warme roze wolk, maar blijf vooral realistisch en weet waar de grenzen liggen tussen een stille, een verboden, een onmogelijke of een onbeantwoorde liefde.

Het verbergen van een stille liefde kan een lastige zaak zijn, zeker als de liefde niet wordt beantwoord of als je je liefde niet durft op te biechten. Het allerbelangrijkste bij stille liefdes is dat je luistert naar je eigen gevoel, realistisch blijft, goed nadenkt over de situatie, een heldere blik houdt over de stand van zaken en de situatie altijd goed bespreekt. Tenslotte is het essentieel om altijd je eigen hart te volgen. Het gaat tenslotte om je eigen gelukkigheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.