Niet alle relaties verlopen even soepel en soms kan het gebeuren dat de vlam gedoofd is of dat er simpelweg te veel is veranderd tussen jullie twee. In bepaalde gevallen is het verbreken van de relatie de beste uitkomst voor allebei, maar dit brengt meestal een lange nasleur van emotionele gevoelens, gewenning en gewoonten naar voren. Het is dus niet eenvoudig om een relatie te verbreken, zeker niet als je partner daar niet op staat te wachten. Maar hoe weet ik nou zeker of ik mijn relatie moet verbreken en wat is de beste manier om dit te doen? Je komt het allemaal te weten door hieronder verder te lezen.
Moet ik de relatie verbreken?
Zit je in een relatie waar de spanning al vanaf is en waarbij je met de dagelijkse saaie sleur meegaat? Of voel je je eenzaam binnen de relatie, is er geen spanning meer in je seksleven, is er niet voldoende vertrouwen, ben je jezelf kwijtgeraakt of zijn de romantische gevoelens voor je partner als sneeuw voor de zon verdwenen? Dan kan het tijd zijn om een punt te zetten achter je relatie. In veel gevallen is het niet eenvoudig om een relatie te verbreken zonder de ander pijn te doen. Maar hoe langer je duurt om de relatie te verbreken, des te meer frustratie en irritatie dit zal opleveren bij je partner. Wees er dus zeker van dat je de relatie wilt verbreken, zodat je je partner niet onnodig gaat kwetsen. Bespreek waar nodig samen met je partner waar jullie knelpunten zitten zodat jullie gezamenlijk op zoek gaan naar oplossingen voor de problemen in jullie relatie. Ben je er zeker van dat je de relatie wilt verbreken? Doe dit dan direct, duidelijk en definitief.
Waarom relatie verbreken?
Ontrouw en een gebrek aan passie zijn lang niet de enige redenen voor het verbreken van een relatie. Een relatie kan om verschillende redenen worden verbroken, waarbij elke reden van het desbetreffende koppel afhangt. De meest voorkomende redenen zijn:
- De liefdesgevoelens voor je partner zijn weg. Dit kun je gedurende de relatie al opmerken en door zo snel mogelijk en intuïtief en naar je hart te luisteren voorkom je dat je elkaar meer pijn doet.
- Het werkt simpelweg niet meer tussen jullie. Als jullie te vaak ruzie hebben over kleine dagelijkse dingen en het er vrijwel nooit met elkaar eens zijn, dan is het duidelijk dat de relatie niet meer werkt. Indien dit door beide partners wordt gerealiseerd, dan kan het zelfs gebeuren dat er sprake is van een vredige beëindiging van de relatie.
- Je partner doet geen moeite. Een relatie werkt pas als beide personen actief hun best doen om de relatie te laten lopen. Als deze verdeling onevenredig is, dan kan dit gevoelens van frustratie en irritatie opwekken bij degene die juist wel moeite doet.
- Eén van jullie heeft een affaire (gehad). Wanneer er een derde partij betrokken is bij het conflict, gaan de meeste relaties vanzelf kapot aangezien er sprake is van bedrog en ontrouw. Niet iedereen kan even makkelijk vergeven en vergeten.
- Je wordt niet goed behandeld door je partner. Voornamelijk als je te maken hebt met mishandeling of misbruik, zowel op emotioneel, fysiek als seksueel gebied. Zit je in een relatie waar er sprake is van geweld? Verbreek deze dan zo snel mogelijk.
- Je bent op een ander verliefd geworden. Het kan gebeuren dat je met de loop van tijd verliefd bent geworden op een ander persoon. Door de relatie tijdig te verbreken voorkom je de ander een hoop ellende, pijn en bedrog.
- Jullie hebben te vaak ruzie. Af en toe ruziemaken is normaal binnen elke relatie, maar zodra dit veel te vaak gebeurt kan dit een teken zijn om de relatie te verbreken. Jullie zijn het waarschijnlijk vaak niet eens met elkaar waardoor er een constante verdeeldheid ontstaat.
- Je bent niet meer gelukkig met je partner. Als je je ongelukkig voelt binnen een relatie kan dit je verdrietig laten voelen. Het is belangrijk dat je je zelf gelukkig voelt in het leven, dus ook in je relatie.
- Jullie dromen en verwachtingen zijn niet meer op elkaar afgestemd. Soms kan het gebeuren dat mensen uit elkaar groeien en verschillende richtingen op gaan in het leven. Als jullie beiden niet samen naar dezelfde toekomst willen werken, dan is het tijd ok de relatie te verbreken.
Lees ook: Wanneer ben ik klaar voor een nieuwe relatie?
Manieren om een relatie te verbreken
Het uitmaken van een relatie kan emotioneel gezien even zwaar zijn als gedumpt worden door je partner. Daarom is het ook belangrijk om na te gaan op welke manier je de relatie gaat stopzetten. Er zijn namelijk verschillende manieren om een relatie te verbreken. De meest voorkomende manieren zijn als volgt:
- Tijdens een persoonlijk gesprek: Een relatie verbreken kan je het best persoonlijk doen. Onder 4 ogen kom je niet alleen betrouwbaarder over maar kan je je redenen voor het verbreken van de relatie ook duidelijk maken. Heeft je ex vragen, dan is het makkelijker om hier persoonlijk over te praten.
- Via de telefoon: Een relatie via de telefoon uitmaken is één van de meest voorkomende manieren om een relatie te verbreken. Alhoewel dit niet de beste manier is, zorg wel ervoor dat indien je voor deze methode kiest het telefoongesprek respectvol en empathisch verloopt. In bepaalde gevallen, zoals bij een lange afstand relatie, is het uitmaken van de relatie via de telefoon wel toegestaan. Dit is immers de persoonlijkste manier om elkaar te spreken op dat moment.
- Sms/WhatsApp: We kunnen wel in een moderne tijd leven, maar het is en blijft gemeen om een relatie via sms of WhatsApp te verbreken. Wees geen lafaard en toon aan dat je meeleeft door het persoonlijk of anders tenminste telefonisch uit te maken.
- E-mail: Dit is de allerergste manier om een relatie te verbreken. U toont hierbij niet veel respect en bent niet zo eerlijk. Een e-mail wordt namelijk als onpersoonlijk beschouwd als het om een relatie gaat.
De beste manier om een relatie te beëindigen
Het verbreken van een relatie is nooit leuk, maar indien de tijd daarvoor is aangebroken dan behoor je dit op een respectvolle, eerlijke, duidelijke en directe wijze te doen. Hieronder tref je de beste manier om een relatie te verbreken in 7 stappen.
Stap 1: Wees zeker dat je de relatie wilt verbreken met je partner. Maak deze beslissing met een helder hoofd en denk hier goed over na.
Stap 2: Kies de locatie en het tijdstip. Hierbij is het belangrijk dat de locatie over voldoende privacy beschikt. Daarnaast kan je de relatie beter vlak voor het weekend vermelden zodat je ex gedurende het weekend bij kan komen van het slechte nieuws. Kies bij voorkeur geen plek waar jullie veel mooie herinneringen samen hebben.
Stap 3: Beëindig de relatie persoonlijk, hoe moeilijk dit ook kan zijn. Op deze manier toon je respect voor je partner. Heb je te maken met een gewelddadige, dominante of manipulatieve partner, maak het dan via de telefoon uit om woede-uitbarstingen te voorkomen.
Stap 4: Wees duidelijk en concreet. Laat direct weten dat je het uit wilt maken. Het slechte nieuws kan hard aankomen bij je partner. Door vaag te reageren en niet aan te geven waarom je de relatie wilt verbreken doe je je partner onnodig pijn.
Stap 5: Reageer niet gemeen en wees eerlijk. Geef wel aan waarom je het uitmaakt, maar je hoeft je partner niet op te zadelen met alle zaken die je niet leuk vindt aan hem of haar. Breng de boodschap wel direct maar toch vriendelijk over en toon empathie. Kleineer elkaar niet, laat je partner zich niet onzeker, waardeloos of wanhopig voelen.
Stap 6: Verwacht een heftige reactie van je partner. Je partner kan geschokt zijn van het slechte nieuws en boos worden of zelfs in paniek kunnen raken. Het belangrijkste is dat jij kalm blijft. In de meeste gevallen kan je ruzie verwachten, geschreeuw en gehuil. Laat de persoon even afkoelen voordat je verder gaat praten. Is je ex emotioneel overstuur? Licht dan een vriend of vriendin in zodat deze nagaan of je ex wel okay is.
Stap 7: Maak afspraken over de manier waarop jullie met elkaar omgaan. Geef duidelijk en concreet aan waar je grenzen liggen en hou je hier ook aan. Denk hierbij ook aan afspreken met gezamenlijke vrienden, locaties waar jullie allebei vaak naartoe gaan of wat er met jullie woonhuis gaat gebeuren. Zo voorkom je dat er misverstanden en onprettige situaties ontstaan in de toekomst.
Relatie beëindigen als je kinderen samen hebt
Ga je de relatie verbreken met de persoon waarmee je kinderen hebt? Dan kan dit een moeilijke stap zijn, niet alleen voor jou maar voor je hele gezin. Het is dan ook zeer belangrijk dat je zeker bent van je zaak als je er ook echt voor gaat om niet onnodig je hele gezin te laten lijden. Is er echt geen uitweg en wil je de relatie definitief verbreken? Dan dien je rekening te houden met jullie kinderen, aangezien volgens cijfers alle kinderen willen dat hun ouders samenblijven. Praat samen veel met jullie kinderen en leg goed uit dat hun niets te maken hebben met jullie beslissing.
Tips voor het verbreken van een relatie
Het is belangrijk om rekening te houden met verschillende zaken wanneer je het uit gaat maken met je huidige partner. Hieronder tref je enkele handige tips die je kunt gebruiken bij het verbreken van een relatie.
Voel je niet schuldig
Schuldgevoel gaat je nergens meehelpen, hoeveel pijn het ook doet.
Beëindig de relatie altijd persoonlijk.
De relatie via de app, aan de telefoon of via e-mail te verbreken is absoluut niet aan te raden. Zo kom je niet alleen onbetrouwbaar maar ook als een lafaard over.
Leg uit waarom je de relatie verbreekt.
Zo voorkom je dat je partner met onbeantwoorde vragen achterblijft en de pijn kan verwerken. Ben je op een ander verliefd? Zeg het dan eerlijk, hoe moeilijk dit ook kan zijn.
Hou het gesprek kort en geef geen hoop
Door het gesprek zo kort mogelijk te houden en duidelijk te zijn zodat er geen aanleiding is tot hoop voorkom je dat je ex nog gaat proberen om je over te halen om de beslissing in te trekken. Geef aan dat je hier definitief over bent.
Hou afstand na de breuk
Geef aan dat je wel vrienden wilt blijven maar dat je even wat tijd nodig hebt om bij te komen.
Social media
Ga niet direct je status wijzigen op social media maar laat dit aan je ex over. Nadat je ex zelf de status heeft veranderd, kan jij het ook doen. Als je dit direct gaat doen kan dit veel pijnlijk veroorzaken.
Wees empathisch
Doe niet gemeen en wees empathisch naar je ex toe. Het verbreken van een relatie is niet makkelijk om te verwerken en dit kan als een harde en onverwachte klap aankomen.
Maak het niet erger dan het is
Je hoeft je ex niet op alle slechte punten te wijzen, het is emotioneel gezien al zwaar om gedumpt te worden. Het is niet nodig om ook het zelfvertrouwen van je ex aan te tasten.
Leven zonder je ex
Denk niet dat je niet zonder je ex kunt leven. Je bent immers niet geboren om per se in een relatie te zitten en kunt het prima in je eentje als dat je gelukkiger maakt.
Het verbreken van een relatie is niet altijd even eenvoudig, zeker niet als één van de tweehelemaal niets door heeft en dus niet zit te wachten op het slechte nieuws. Toch is het belangrijk om het uit te maken op een goede, vriendelijke, eerlijke en directe manier.