relatie na vreemdgaan

Elke relatie kent zijn ups en downs, en het kan in bepaalde gevallen flink misgaan wanneer iemand vreemdgaat binnen de relatie. Dat iemand ontrouw is geweest betekent niet altijd direct het einde van de relatie, in bepaalde gevallen is er nog hoop om er sterker doorheen te komen als koppel. Maar wat is nou precies de kans van slagen van een relatie nadat één van de twee is vreemdgegaan? Je komt het hieronder te weten.

Waarom mensen vreemdgaan in een relatie

Een echte reden waarom mensen ontrouw gaan in een relatie is er niet, er zijn namelijk verschillende redenen te benoemen. Hieronder tref je slechts enkele van de meest voorkomende redenen waarom mensen vreemdgaan wanneer ze in een relatie zitten:

 • Voornamelijk koppels die meerdere kinderen hebben en dus amper tijd maken voor elkaar hebben vaak last van vermoeidheid, routine en stress, en een sterke behoefte aan ontspanning en rust.
 • Verveling in een relatie kan ook leiden tot vreemdgaan, voornamelijk als de relatie inmiddels een saaie sleur is geworden. Als iemand anders meer spanning brengt in je leven, kan dit ernstige gevolgen hebben voor je relatie.
 • Voel je je vast of heb je het gevoel dat je jezelf niet meer bent of jezelf kwijtraakt? Ook dit is één van de meest voorkomende redenen voor ontrouw.
 • Mensen die zich eenzaam en onbegrepen voelen binnen de relatie gaan sneller vreemd.
 • Als één van jullie twee een beter gevoel over zichzelf krijgt met een ander, dan kan dit ook tot ontrouw leiden.
 • Het nemen van wraak kan ook een reden zijn om vreemd te gaan op de ander.
 • Het kan gebeuren dat iemand simpelweg sterke gevoelens van lust opwekt bij de ander. Hierbij is er meestal sprake van een verslechterd seksleven en sterk emotioneel tekort tussen het koppel. Ook wanneer iemand een heel ander soort seks wil ervaren dan thuis kan iemand vreemdgaan.
 • Als laatste kan de liefde over zijn en heeft één van de twee personen geen romantische gevoelens meer voor de ander.

Vreemdgaan mannen versus vrouwen

Volgens onderzoek van het CBS is vreemdgaan één van de belangrijkste redenen dat een huwelijk of relatie eindigt. Het gaat hierbij om 32% van de mannen die vreemdgaan en 33% van de vrouwen, afhankelijk van de situatie. Over het algemeen is bekend dat mannen en vrouwen niet om dezelfde redenen vreemdgaan. Mannen gaan vreemd vanwege een gebrek aan aandacht of seks. Meestal zijn mannen tijdens het vreemdgaan niet per se ongelukkig. Dit zit heel anders bij vrouwen. Vrouwen zijn sneller geneigd om langdurige en emotionele affaires te hebben waarbij verliefdheid een grote rol kan spelen. Vrouwen hebben namelijk een grote behoefte aan emotionele aandacht en intimiteit van hun partner. Vrouwen gaan dan ook sneller vreemd wanneer ze iets missen in de relatie. Wanneer het vreemdgaan is gebeurd met seks als reden, dan is de kans veel groter dat de relatie nog te herstellen is.

Wat is de kans van slagen relatie na vreemdgaan?

Nadat er iemand is vreemdgegaan kan dit leiden tot ernstige emotionele gevolgen en grote ruzies, maar in bepaalde gevallen kan het nog goed komen. Het is hierbij belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van de relatie vóór het vreemdgaan. De kans van slagen is nog aanwezig in de volgende gevallen:

 • Als er iemand is vreemdgegaan met seks en lust als reden maar er zijn nog steeds gevoelens voor elkaar aanwezig.
 • Als één van de twee personen betrapt is op vreemdgaan of dit eerlijk heeft opgebiecht. In dit geval kan er nog wat vertrouwen zijn en met wat samenwerking kan het vertrouwen nog worden hersteld.
 • Als iemand ontrouw is geweest maar daar erge spijt van heeft en het graag goed wil maken.

In het geval dat er geen romantische gevoelens meer zijn voor elkaar, als de relatie al langere tijd niet meer lekker loopt of als de ander niet wil vergeven, dan is de kans op slagen redelijk klein. Ook als de affaire zeer intiem was en het meer om verliefdheid ging dan om lust en seks.

Lees ook: Dit zijn de 8 datingsites waarop je vreemd kunt gaan

Hoe zorg je ervoor dat een relatie slaagt na vreemdgaan?

Het is niet voor iedereen even makkelijk om de partner die vreemd is gegaan te vergeven en samen verder te gaan. Praat het uit en ga na wat de hoofdreden is voor het ontrouw gaan. Zo kan de issue worden aangepakt om verdere misverstanden, frustraties en onnodige ruzies te vermijden. Zoek samen weer spanning op en laat jullie niet door de dagelijkse verplichten en drukte meeslepen. Ook het verfrissen van het seksleven kan de verbroken relatie mogelijk weer herstellen. Zorg ervoor dat jullie band en communicatie weer wordt hersteld, aangezien een optimale communicatie zeer belangrijk is voor een relatie waarvan er iemand is vreemdgegaan.

4 tips voor het slagen van je relatie na vreemdgaan

Veel relaties gaan na vreemdgaan ten onder, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Als beide partners hard samenwerken aan het verbeteren van de communicatie en de relatie dan is er nog hoop. Hieronder tref je 4 handige tips die je kunt hanteren wanneer je je kansen van slagen na vreemdgaan binnen een relatie gaat bepalen.

Tip 1: Zorg dat er geen derden in het spel zijn

Het is niet alleen belangrijk om alles goed uit te spreken en na te gaan wat de onderliggende reden is geweest voor het vreemdgaan door de juiste vragen te stellen, maar het is nog belangrijker dat de derde persoon geheel uit beeld is. Zo kan het koppel de kans krijgen om samen weer te herstellen.

Tip 2: Blijf investeren in de relatie

Een relatie weer herstellen nadat iemand is vreemdgegaan is niet eenvoudig, zeker niet als iemand zeer gekwetst is en moeite heeft met vertrouwen. Het is dan ook belangrijk om in de relatie te investeren door voldoende tijd en aandacht aan elkaar te besteden. Ruziemaken hoort hierbij, maar zorg ervaar dat jullie leren om effectief ruzie te maken.

Tip 3: Maak duidelijke afspraken

Ben je vreemdgegaan? Geef dan duidelijk aan dat je daar veel spijt van hebt en dat je bereid bent om hard te werken om de relatie weer te herstellen. Is je partner vreemdgegaan? Dan is het belangrijk om jezelf niet de schuld te geven. Het maken van duidelijke afspraken kan hierbij goed helpen door eerst met elkaar te praten over de toekomst en vervolgens specifieke afspraken te maken zodat iedereen weet waar ze aan toe zijn als ze toch proberen weer de relatie te herstellen.

Tip 4: Kijk naar de toekomst

Door het vreemdgaan te beschouwen als een wake-up call is het mogelijk om de slechte kanten van de relatie weer beter te maken. Indien nodig, ga samen naar relatietherapie. Werk samen toe naar een beter toekomst waarbij jullie relatie niet alleen hersteld is maar ook de communicatie veel beter verloopt en de band is versterkt. Vreemdgaan hoeft geen litteken achter te laten op je relatie, het kan een relatie ook sterker maken. Wanneer één van de twee vreemd is gegaan binnen de relatie betekent dit vaak het einde, maar met voldoende samenwerking en hard werk kan de relatie weer worden hersteld, de communicatie verbeterd en kan het koppel sterker samen door het leven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.