Niet iedereen gaat op dezelfde manier om met een relatiebreuk, welke gepaard gaat met zeer sterke emoties en heftige gevoelens. De één verwerkt het verdriet liever in zijn eentje, terwijl de ander zich geheel stort op een nieuwe vurige vlam, ook wel een rebound relatie genoemd. Maar wat is een rebound relatie nou precies en waar kan je het vinden? Je leest het allemaal hieronder.
Wat kun je in dit artikel lezen?
- Wat is een rebound relatie?
- Gemiddelde duur van een rebound relatie
- Waarom een rebound relatie?
- 6 kenmerken rebound relatie
- Hoe weet je of jij de rebound bent?
- Kan een rebound relatie werken?
- Voordelen en nadelen van een rebound relatie
- Verwerken van liefdesverdriet
- Fasen van liefdesverdriet
- Waar kun je een rebound relatie vinden?
- Rebound relatie of niet
Wat is een rebound relatie?
Een rebound relatie kan worden omschreven als een relatie die ontstaat kort nadat je vorige relatie is afgebroken, en waarbij het hoofddoel van de nieuwe relatie voornamelijk het vergeten van je ex is. Een rebound relatie is vaak tijdelijk van aard, zodra je je liefdesverdriet hebt verwerkt is de vlam van de rebound relatie vaak ook gedoofd. Hierbij brengt het enorme liefdesverdriet van je relatiebreuk je snel in de armen van een ander. Vanwege liefdesverdriet is je blik niet meer helder en stort je jezelf op een nieuwe relatie, wat je onder normale omstandigheden nooit zou hebben gedaan. De meeste mensen gaan een rebound relatie aan om een ex te vergeten of om deze jaloers te maken. Een reboundrelatie wordt ook wel een troostrelatie of een overgangsrelatie genoemd en wordt bewust maar soms ook onbewust aangegaan.
Gemiddelde duur van een rebound relatie
De gemiddelde rebound relatie duur 2 jaar. Dit is ook direct de gemiddelde periode die nodig is om te herstellen van liefdesverdriet en je ex te vergeten. Zodra je geen gevoelens meer hebt voor je ex en je weer normaal verder kunt met je leven zonder dat je telkens weer moet denken aan je vorige relatie, zal de rebound relatie vaak beëindigen. Over het algemeen wordt door relatie experts aangeraden om minstens 5 maanden te wachten voordat je een nieuwe relatie aangaat.
Waarom een rebound relatie?
De meeste mensen beginnen een rebound relatie om verschillende redenen. Denk zo aan het vergeten van een ex-partner, wraak nemen op een ex-, uit jaloezie of eenzaamheid, om afleiding te zoeken of om het gemis op te vullen na een relatiebreuk. Daarnaast krijg je middels een rebound relatie het gevoel dat je gewild bent en wordt je zelfvertrouwen verhoogd. De meeste mensen gaan een rebound relatie onbewust aan om de pijn van de relatiebreuk te verzachten. Een persoon met een gebroken hart zoekt vaak veiligheid, liefde en troost in de armen van een ander.
Lees ook: Ben ik klaar voor een nieuwe relatie?
6 kenmerken rebound relatie
Een rebound relatie ontstaat nadat je vorige relatie is beëindigd en je hart is gebroken. Je geeft vaak zelf niet toe dat je in een rebound relatie zit, en het kan zelfs zo zijn dat je het zelf niet eens door hebt. Er zijn verschillende manieren om een rebound relatie te herkennen. De verschillende kenmerken van een rebound relatie zijn als volgt:
1. Jullie relatie is gestart kort nadat je nieuwe partner uit een oude relatie is gestapt
Als je nieuwe partner net uit een serieuze en langdurige relatie is gestapt en vrij kort na de breuk een nieuwe relatie met jou start, dan kan je vaak vaststellen dat je in een rebound relatie zit. Een partner die net uit een lange relatie is gekomen en daarna direct in een relatie met jou stapt betekent vaak dat de persoon niet bij jou samen is om de juiste redenen. Als je het gevoel krijgt dat je nieuwe partner nog aan het rouwen is over de vorige relatie en nog bezig is met het verwerken van het liefdesverdriet van de relatiebreuk, dan is het duidelijk dat je in een rebound relatie zit.
2. Je nieuwe partner heeft nog contact met zijn of haar ex
Het is niet altijd even makkelijk om een ex-partner per direct geheel uit je leven te halen, zeker niet als je jarenlang van mooie momenten samen hebt mogen genieten. Het is niet altijd nodig om volledig contact met je ex te verbreken, maar als je nieuwe partner het bewust of vaak zelfs onbewust te vaak over zijn of haar ex partner heeft, dan weet je dat deze niet over de relatie is. Denk zo aan het telkens maken van opmerkingen over de ex, kenmerken van een ex in jou zoeken of naar plaatsen gaan waar zijn of haar ex vaker naartoe gaat. Hierbij weet je zeker dat je nieuwe partner nog aan het rouwen is over de relatiebreuk.
3. De nieuwe relatie verloopt zeer snel
Als de nieuwe relatie binnen een korte tijd zeer serieus begint te worden, dan dien je hier goed mee op te letten. Rebound relaties ontwikkelen zich namelijk zeer snel aangezien de persoon die de rebound relatie start snel wil komen op het niveau van de vorige relatie. Denk hierbij aan vaker bij elkaar logeren, een aanbod om samen te gaan wonen, praten over het krijgen van kinderen of trouwen en dergelijke. Hierbij kan duidelijk worden opgemerkt dat de persoon nog niet klaar is voor een nieuwe serieuze relatie omdat hij of zei de vorige relatie nog niet geheel achter de rug heeft gezet.
4. De relatie heeft geen toekomst
Ga na in hoeverre de relatie een toekomst heeft en of het ergens heen kan gaan. Als jullie elkaars familie of vrienden nog niet kennen na een aantal weken dan kan je er ook van uitgaan dat dit niet zal gebeuren. Bij een rebound relatie is de kans namelijk niet zo groot dat de relatie een serieuze toekomst heeft aangezien de relatie niet gestart is met de juiste basis en vooral gericht is op een fysieke relatie en niet op liefde. Een rebound relatie duur vaak niet langer dan 24 maanden.
5. De relatie is vooral fysiek
Eén van de duidelijkste kenmerken van een rebound relatie is dat het vaak om het fysieke gaat, en bijna nooit om het romantische. Hierbij wilt degene die de rebound relatie aangaat vaak enkel een seks relatie waarbij er vaak wordt gezoend, geknuffeld, geflirt en natuurlijk ook vaak seks. Het gaat hierbij niet om het verdrijven van de liefde, maar puur om de lust. Meestal is deze sekslust gedreven door een combinatie emoties van woede en verdriet. De persoon die de rebound relatie start is meestal op zoek naar aandacht en wilt zich vaak niet eenzaam voelen. Ook het zelfvertrouwen is vaak beschadigd en door het hebben van een partner waarbij je het gevoel krijgt dat je zeer gewild bent kan je je veel beter voelen.
6. Je nieuwe partner wil geen serieuze relatie
Als je nieuwe partner telkens afstandelijk begint te doen en aangeeft geen serieuze relatie aan te willen gaan dan kan je in de meeste gevallen ook ervanuit gaan dat je een rebound bent. Vaak begint degene die de rebound relatie aangaat na een tijd sneller geïrriteerd te raken of chagrijnig te worden, vooral als dingen niet gaan zoals hij of zij dat gewend was in de vorige relatie. Als je nieuwe partner geen serieuze relatie wilt dan betekent dit dat hij of zij hier nog niet aan toe is en waarschijnlijk nog even single wil blijven.
Hoe weet je of jij de rebound bent?
Er zijn verschillende manieren om na te gaan of jij de rebound bent. Hierbij dien je te kijken in hoeverre je nieuwe partner je met zijn ex vergelijkt, ook al doet hij of zij dat niet bewust. Daarnaast is de relatie meer gefocust op seks dan romantiek en wordt er amper over een toekomst samen gesproken. Als je nieuwe partner geen echte interesse toont in je leefwijze, steeds maar over een ex praat of nooit publiekelijk met je wilt afspreken, dan kan je er wel van uit gaan dat je in een rebound relatie zit. Zeker als er minder dan 1 maand zit tussen het beëindigen van de vorige relatie van je nieuwe partner en het starten van jullie eigen relatie. Hoe korter het tijdspan, des te sneller de relatie als een rebound kan worden beschouwd.
Kan een rebound relatie werken?
Of een rebound relatie nou wel of niet kan werken is afhankelijk van elke relatie en de factoren daaromheen. Men gaat al snel veroordelen als iemand direct na het verbreken van een langdurige relatie overgaat tot een rebound relatie, maar dit heeft niet alleen nadelen. De persoon behoudt het zelfvertrouwen en voelt zich nog geliefd en niet eenzaam. Daarnaast kan de ex sneller worden vergeten en biedt de rebound relatie een kussen voor de pijn die op deze wijze als het ware wordt verlicht. In de meeste gevallen vormt een rebound relatie geen geschikte basis voor een langdurige en goed werkende relatie en heeft het dus geen nut om hoge verwachtingen te steken in een rebound. Natuurlijk is het in bepaalde gevallen wel mogelijk dat je rebound toevallig ook écht je ware liefde blijkt te zijn. Een rebound relatie kan dan enkel werken als je de tijd neemt om je liefdesverdriet te verwerken, door geen overhaastige beslissingen te nemen en door open en eerlijk te zijn met je nieuwe partner.
Voordelen en nadelen van een rebound relatie
Er zitten niet alleen voordelen maar ook verschillend nadelen verbonden aan een rebound relatie. De voor- en de nadelen van een rebound relatie zijn als volgt:
Voordelen
- Je hebt meer zelfvertrouwen.
- Je voelt je geliefder en gewenst.
- Je kunt je ex sneller vergeten.
- Iemand in een rebound heeft minder last van angsten.
- Je bent niet continu bezig met je ex.
- Je krijgt een ander perspectief op het leven.
- Ook korte relaties kunnen leuk zijn.
- Je bent minder afhankelijk van je ex.
- Je kunt een beter lover worden.
Nadelen
- Het gaat vaak enkel om de seks.
- Het is beter om een pauze te nemen.
- Een rebound relatie heeft weinig toekomst.
- Je hebt geen tijd om je verdriet te verwerken.
- Je kan je ex juist nóg meer gaan missen.
Verwerken van liefdesverdriet
Iedereen heeft het wel eens meegemaakt, het verwerken van liefdesverdriet. Liefdesverdriet kan worden vergeleken met een rit in een achtbaan, waarbij je een combinatie tegenkomt van emoties, zelfreflectie, openbaringen en het verwerken van pijn en verdriet. Elke vorm van liefdesverdriet is anders. Zo is er een duidelijk verschil tussen liefdesverdriet door een liefde die niet wordt beantwoord of die eenzijdig is, liefdesverdriet na een scheiding, na de dood van een partner, na een korte en intense vakantieliefde of na een langdurige en heftige relatie waarbij er soms ook kinderen bij zijn betrokken.
Fasen van liefdesverdriet
Liefdesverdriet bestaat uit verschillende fasen, waarbij verschillende emoties centraal staan in elke afzonderlijke fase. De verschillende fasen zijn als volgt:
- De fase van ‘no pain no gain’, waarbij je direct te maken krijgt met het verdriet van de relatiebreuk.
- De fase van woede, waarbij je te maken krijgt met emoties die vrij heftig kunnen zijn. Je bent natuurlijk boos op je ex.
- De fase van eenzaamheid, waarbij je al hebt geaccepteerd dat je relatie over is en dat je nu op jezelf door moet gaan.
- De fase van herstel en reparatie. Tijdens deze fase ga je werken aan jezelf en leer je van de fouten die je in het verleden hebt gemaakt.
Waar kun je een rebound relatie vinden?
In principe zou je een rebound relatie vrijwel overal kunnen tegenkomen. Zowel spontaan op straat, tijdens het uitgaan, in de supermarkt, online, op werk enzovoorts. Indien je bewust kiest om op zoek te gaan naar een rebound relatie om je ex te vergeten of om wraak te nemen op je ex, dan kan je een kijkje nemen op een datingsite. Er zijn verschillende datingssites te vinden online waarbij je op gerichte wijze op zoek kunt gaan naar iemand die past bij jou. Datingssites zijn de ideale manier om een rebound te vinden omdat een datingssite met gerichte profielen werkt waarbij je aan kunt geven waar je precies naar op zoek bent.
Lexa – een erg goede en populaire datingsite
Op de populaire datingsite Lexa tref je vooral hoger opgeleide mannen en vrouwen. Je kunt dankzij de uitgebreide zoek- en filterfunctionaliteiten eenvoudig op zoek gaan naar een ideale match uit je omgeving. Daarnaast staat Lexa ook bekend om de handige dating app.
Op Lexa tref je verschillende profielen welke allemaal zijn geverifieerd. Daarnaast heb je de mogelijkheid om zelf je privacy opties te kunnen instellen zodat je aan kunt geven voor wie je allemaal zichtbaar wilt zijn. Bij Lexa kan je veilig op zoek gaan naar een geschikte date waarbij je ook andere gebruikers kunt beoordelen of berichten sturen.
Een profiel aanmaken op Lexa is gratis. Meld je aan zodat we direct op zoek gaan naar je ideale date.
Lees meer informatie van Lexa! >
Gratis aanmelden op Lexa!Parship – de nummer 1 in serieuze relaties
Op de welbekende datingsite Parship heb je het meeste kans om een passende date te vinden. Dankzij het optimale matchingsysteem wordt er middels speciale functionaliteiten een perfecte match wordt gevonden op je profiel. Parship staat bekend als één van de bekendste datingsites van Nederland waarbij zeker 1 van de 3 dates leidt tot een succesvolle en serieuze relatie. De gemiddelde leeftijd van de leden op Parship is 30 tot 50 jaar waarbij minstens 75% van de leden 30 of ouder is. Daarnaast is 52% van de leden vrouw en 48% man.
Meld je volledig kosteloos aan op Parship om direct een serieuze partner te vinden die écht bij je past.
Lees meer informatie van Parship! >
Gratis aanmelden op Parship!Rebound relatie of niet
In de meeste gevallen is het niet aan te raden om een rebound relatie te beginnen als je de pijn en verdriet van je vorige relatiebreuk moet verwerken. Het is namelijk belangrijk om eerst aan jezelf te werken en gelukkig te kunnen zijn in je eentje voordat je op zoek gaat naar een ander, anders doe je de ander onnodig pijn. Ga je toch voor een rebound relatie? Breek dan al het contact met je ex, ga de nieuwe relatie in zonder verwachtingen, heb geduld en blijf ver van mensen die vooroordelen. Als jij en je nieuwe partner samen maar gelukkig zijn. Natuurlijk is het mogelijk dat een rebound relatie uiteindelijk ook de liefde van je leven blijkt te zijn. Gaat de relatie na 2 jaar nog steeds goed? Dan kan je ervanuit gaan dat het goed zit voor de toekomst.