hoelang duurt een affaire

Heb je naast je huwelijk of je relatie een affaire? Dan heb je vast al vaker nagedacht of je de affaire moet beëindigen of niet. Je zult je vast ook afvragen in hoeverre je je partner moet vertellen over de affaire. Maar hoelang duurt een affaire gemiddeld en wat zijn de manieren om een affaire te beëindigen? Je leest het allemaal hieronder.

Een affaire

Een affaire kan zeer intens zijn, aangezien er in het menselijk lichaam dopamine, serotonine en noradrenaline vrijkomt als je het vreemdgaan spannend vindt. Een affaire kan worden omschreven als het hebben van een geheime relatie naast dat van je huidige relatie of huwelijk. In de meeste gevallen gaat het om een seksuele affaire maar vaak zijn hier ook sterke emoties aan vastgebonden. Het voelt vaak beter bij de minnaar of minnares waardoor het loslaten niet altijd even makkelijk is. Volgens cijfers gebeurt een affaire voornamelijk:

 • Bij 44% van de mannen vanwege gebrek aan seks.
 • 40% van de mannen mist spanning en variatie in hun seksleven.
 • Bij 40% van de vrouwen is de nood aan emotionele aandacht de voornaamste reden.
 • 33% van de vrouwen gaan vreemd omdat ze niet voldoende zelfvertrouwen hebben.
 • 11% van de vrouwen nemen wraak op hun partner door overspel te plegen.

Lees ook: De 8 beste datingsites om een affaire te vinden!

Hoelang duurt een gemiddelde affaire?

Hoelang een gemiddelde affaire duurt kan verschillen per situatie en per relatie. Er is uitgebreid onderzoek gedaan onder een grote groep deelnemende vrouwen en mannen over affaires en de duur hiervan. Onder de vrouwen heeft 58% een affaire die langer dan gemiddeld 6 maanden duurt. Verder heeft 61% van de vrouwen een affaire die minstens 12 maanden duurt. Van de mannen heeft 69% een affaire die gemiddeld één nacht duurt. Verder heeft 46% van de mannen minstens 3 maal een minnares gehad gedurende hun vaste relatie of huwelijk. Dit geldt maar voor 39% van de vrouwen, aangezien vrouwen sneller verliefd worden en is de kans op een affaire die in een meer-jaren-traject eindigt groter.

Waarom stopt een affaire?

Er zijn verschillende redenen waarom je een affaire moet verbreken. De meest voorkomende redenen zijn als volgt:

 • De affaire is saai geworden. Affaires zijn in het begin altijd spannend, vol lust, passie en verlangen maar ook na elkaar al vele malen te hebben gezien kan de affaire veranderen in een sleur.
 • Je hebt hoge verwachtingen van de affaire en die worden niet waargemaakt. Vaak gaat het hierbij om afspraken die één van de twee maakt over het beëindigen van de huidige relatie voor de affaire.
 • Je ziet je minnaar of minnares toch al te weinig om echt een affaire op te bouwen. In dit geval kan je de affaire beter beëindigen om eventuele problemen te voorkomen.
 • Je bent betrapt en nu moet je de affaire beëindigen. Deze beslissing kan bewust worden gemaakt, maar je partner kan je ook verplichten om alle contact te verbreken.
 • Je hebt enorme spijt van de affaire. Of je je fout aan je partner gaat opbiechten of niet is niet relevant, maar het is wel belangrijk dat je de affaire in dit geval beëindigt zodat je aan jezelf kunt werken.

Manieren om een affaire te beëindigen

Er zijn verschillende manieren om een affaire te beëindigen waarbij elke situatie een andere aanpak vergt. Enkele manieren om een punt te zetten achter een affaire zijn als volgt:

 • Neem eerst afstand van je minnaar of minnares door minder contact op te nemen. Door steeds minder contact te zoeken maak je duidelijk dat je de affaire laat doodbloeden.
 • Spreek af met je minnaar of minnares op een publieke plaats zodat je het officieel uit kunt maken. Vermijd plaatsen waar je alleen kunt zijn met elkaar en weersta de verleiding zoveel mogelijk.
 • In het geval van een affaire op lange afstand kan je eenvoudig de affaire beëindigen middels een telefoongesprek, een sms of een e-mail.

Nog contact met elkaar na het stoppen van een affaire?

Het behouden van een vriendschappelijke relatie met de persoon waarmee je een affaire hebt gehad blijkt in de meeste gevallen geen goed idee. Dit leidt alleen tot een gebrek aan vertrouwen bij je eigen partner. Je dient juist hard te werken aan het wederopbouwen van het vertrouwen. Zie daarom af van elk soort van contact met je minnaar of minnares. Denk zo niet alleen aan persoonlijke afspraakjes maar ook telefoongesprekken, sms’jes, WhatsApps, e-mailen of social media. Het is belangrijk om aan te geven dat je beslissing om de affaire te stoppen definitief is. Heeft je partner een affaire gehad? Maak dan duidelijk dat alle manieren van contact per direct stop moet worden gezet.

Tegen je partner vertellen dat je een affaire had?

Het maken van deze beslissing is verreweg van eenvoudig. Het slechte nieuws kan onverwachts aankomen en veel pijn doen. Je partner kan boos worden, in paniek raken of beslissen om het direct uit te maken en je niet te vergeven. Maar in andere gevallen kan je eerlijkheid juist zorgen dat jullie relatie sterker wordt. Je zult je vast schuldig voelen, maar je hoeft je partner niet altijd te vertellen wat je hebt gedaan. Dit kan verschillen per situatie en is uiteindelijk een persoonlijke beslissing. Hierbij dien je rekening te houden of de affaire maandenlang duurde, was de seks onbeschermd en ben je verliefd geworden? Dan kan je maar beter opbiechten. Maar hou je nog van je partner en wil je niet bij hem of haar weg? Dan wordt het aangeraden om je slippertje voor jezelf te houden en dit nooit meer te doen. Praat dan wel met je partner over de hoofdreden waarom je de affaire hebt gehad, zodat je deze fout ook niet meer gaat maken. Overweeg relatietherapie indien nodig.

Conclusie

Hoelang een gemiddelde affaire duurt kan variëren per persoonlijke situatie en relatie, maar er is ook een groot verschil tussen mannen en vrouwen. Zit je in een affaire? Dan is het belangrijk dat je nagaat of je klaar bent om deze te beëindigen of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.