downdaten

De term downdating wordt tegenwoordig veel gebruikt in onze steeds moderner wordende samenleving. Waar onze voorouders eerst raar van opkeken, is inmiddels heel normaal geworden. Het is dan ook niet vreemd meer als een hoogopgeleide chirurg een lager opgeleide loodgieter date. Maar wat is downdaten nou precies, hoe gaat dit in zijn werk en waar kan dit? Je komt het allemaal hieronder te weten door verder te lezen.

Wat is downdaten?

De term downdaten kan worden omschreven als het daten of aangaan van een relatie met iemand die een veel lagere opleiding heeft dan jij. Dit kan ook gelden voor iemand met een lagere functie. Men vond het vroeger zeer belangrijk om vast te houden aan het daten van iemand met een soortgelijk opleidingsniveau of hoger, maar zelden lager. Inmiddels tonen cijfers van het CBS aan dat downdaten steeds vaker voorkomt in Nederland. Door te downdaten ben je minder kieskeurig en vergroot je het aanbod van potentiële partners waar je uit kunt kiezen. Downdaten is niet alleen populair, maar in bepaalde gevallen vaak ook noodzakelijk. Dit geldt voornamelijk onder de hoogopgeleide vrouwen, aangezien er volgens cijfers van het CBS veel meer vrouwen zijn die beschikken over een hoger opleidingsniveau vergeleken met mannen. Vrouwen zullen hun standaard qua opleidingsniveau dus moeten aanpassen om een ideale partner te vinden.

Waarom zou je het doen?

De redenen voor downdaten kunnen flink verschillen per situatie. Ook mannen en vrouwen downdaten om verschillende redenen. Volgens recente cijfers van het CBS beschikt 43% van de vrouwen tussen 30 en 35 jaar over een HBO of WO-opleiding. Voor mannen is dit 38%. Toch is downdating tegenwoordig zeer populair. Downdating is ideaal als:

  • Als je voor iemand met een lager opleidingsniveau gaat dan heb je meer kans dat je niet geweigerd wordt. De zekerheid is hierbij dus groter vergeleken met als je iemand gaat daten die over een hoger opleidingsniveau beschikt.
  • Degene die downdate is vaak ook degene die het meest macht heeft in de relatie, wat de meeste mensen wel aantrekkelijk vinden. Degene die downdate heeft vaak een groot zelfvertrouwen.
  • Voor vrouwen is er vaak sprake van een toenemende kinderwens naarmate de leeftijd hoger wordt, en een vrouw die de ware nog niet heeft gevonden met een soortgelijk opleidingsniveau wel genoodzaakt is om te downdaten.
  • Het moeilijk is om de ideale partner te vinden aangezien het aanbod veel ruimer is als je je verwachtingen wat verlaagt.
  • Als je gaat downdaten kan je kiezen uit een groter aanbod aan singles waar je mee kunt daten.
  • Je salaris is hoger dan die van je partner als je gaat downdaten. Sommige mensen vinden dit heel belangrijk.
  • Bepaalde mensen willen graag de slimste zijn binnen de relatie.
  • Anderen willen graag zorgen voor hun partner en kiezen dan een lager opgeleid persoon uit die daar ook een behoefte aan heeft.

Daarnaast zijn er nog veel andere redenen om te downdaten. Denk zo bijvoorbeeld aan een partner met veel geld, sterke lustverlangens of een aantrekkelijk uiterlijk.

Werkt downdaten?

Downdating kan in bepaalde gevallen de ideale oplossingen bieden. Over het algemeen wordt het dus wel aangeraden, mits er wel andere positieve eigenschappen aanwezig zijn die het verschil in opleidingsniveau kunnen compenseren. Het opleidingsniveau van je partner zegt niets over de intelligentie en het allerbelangrijkste is dat jullie gelukkig zijn samen, ongeacht de opleiding.

Waar kun je downdaten?

Voor downdaten kunt je het best een kijkje nemen op de verschillende datingsites online. Door lid te worden van een datingsite heb je de mogelijkheid om een ideale partner te vinden op basis van specifieke criteria. Bij de meeste populaire datingsites van Nederland kan je je volledig kosteloos inschrijven en direct op zoek gaan naar een geschikte match. Hierbij kan je met één druk op de knop aangeven waar je naar op zoek bent als het om het opleidingsniveau van je toekomstige partner gaat. Daarnaast beschikken de meeste bekende datingsites over uitgebreide handige zoek- en filterfunctionaliteiten waarmee je nog eenvoudiger en specifieker te werk kunt gaan.

Lexa – gemakkelijk iemand vinden om mee down te daten

lexa

De welbekende datingsite Lexa is voornamelijk populair onder de hoger opgeleide mannen en vrouwen, waarbij je middels specifieke en uitgebreide zoekfilters makkelijk iemand uit je omgeving kunt vinden die bij je past. Lexa heeft ook een handige dating app die bekend staat als één van de beste dating apps van het land.

De verschillende profielen op deze datingsite zijn geverifieerd en je kunt je privacy opties zelf aansturen zodat je alleen zichtbaar bent voor degenen die jij wilt. Lexa is dus een veilige datingsite waar iedereen welkom is. Daarnaast kan je middels Lexa andere leden beoordelen, dates vinden die bij jou profiel passen, berichten sturen en vervolgens afspreken met de persoon.

Aanmelding op Lexa is overigens geheel gratis. Meld je direct aan om een passende date te vinden.

Lees meer informatie over Lexa! >

Gratis aanmelden op Lexa!

Parship – een serieuze datingsite voor alle opleidingsniveaus

parship

Ben je op zoek naar een serieuze relatie? Dan heb je een grote kans op het vinden van de ideale date via Parship, de populaire datingsite van Nederland waarbij middels het speciale matchingssysteem een perfecte match wordt gevonden op je profiel. Ruim 1 op de 3 dates wordt succesvol. Hierbij wordt rekening gehouden met factoren zoals levensstijl, voorkeuren en zelfs karakter. Op Parship tref je andere hoogopgeleiden die minimaal over een HBO of een WO-diploma beschikken en die dus beter bij je passen vergeleken met andere datingsites.

De gemiddelde leeftijd van de leden op Parship is tussen de 30 en 50 jaar. Minstens 3 kwart van de leden is 30 jaar of ouder, waarbij 52% van de leden vrouw is en 48% man.

Aanmelden op Parship is volledig gratis.

Lees meer informatie over Parship! >

Gratis aanmelden op Parship!

Relatieplanet – de populairste datingsite in Nederland

relatieplanet

Relatieplanet is de populairste en gebruiksvriendelijkste datingsite van Nederland met minstens 10 jaar ervaring en meer dan 1.6 miljoen leden. Vanwege het hoge aantal leden zijn hier ook veel hoger opgeleide singles te vinden. Op Relatieplanet tref je andere leden dia een ideale match zijn bij jou profiel middels de uitgebreide zoekfilters op basis van verschillende kwaliteiten en kenmerken. Elk profiel bevat uitgebreide informatie waarbij je zelf een beeld kunt krijgen of de persoon een match is voor jou of niet.

De prijswinnende klantenservice is dagelijks voortdurend bereikbaar voor vragen of opmerkingen. De gemiddelde leeftijd van de leden op Relatieplanet is tussen de 25 en 65 jaar, wat het aanbod zeer ruim maakt.

Lid worden van Relatieplanet is volledig kosteloos.

Lees meer informatie over Relatieplanet! >

Gratis aanmelden op Relatieplanet!

Conclusie

Tegenwoordig heeft iedereen wel eens gehoord van de term downdating, een begrip dat voor onze ouders vrijwel onbekend was. Het kan soms namelijk beter werken tussen een hoger opgeleid persoon en een persoon die beschikt over een lager opleidingsniveau. Het is belangrijker dat jullie elkaar met andere zaken kunnen compenseren zoals karakter of levensstijl en dat jullie samen gelukkig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.