veilig daten

Jaarlijks zijn er veel slachtoffers van datingfraude, vooral de laatste jaren hoor je er steeds meer over. Cijfers geven aan dat er jaarlijks vele miljoenen euro’s verdiend wordt door datingfraude. Oplichters gaan sluw te werk om je op te lichten en beroven je snel van duizenden euro’s. Daarom is het belangrijk om te weten wat datingfraude is en hoe je het kunt herkennen. In dit artikel lees je wat datingfraude is, hoe je het kunt herkennen en lees je hoe oplichters te werk gaan. Ook lees je wat de meest veilige datingsites zijn waar nauwelijks datingfraude op voorkomt.

Wat is datingfraude?

Datingfraude is een manier van oplichting dat op datingsites plaats vindt. Oplichters proberen een slachtoffer op hun verliefd te maken, dit duurt vaak enkele maanden en proberen direct daarna op een slinkse wijze het slachtoffer te overtuigen dat ze geld moeten overmaken omdat ze in nood zitten. Het geld dat slachtoffers overmaken loopt in de duizenden euro’s, de gemiddelde schade per slachtoffer dat zich bij fraudehelpdesk heeft gemeld in 2016 is €17.500,-. Slachtoffers moeten geld overmaken via methodes wat niet valt na te trekken, dit kan gebeuren via PayPal of MoneyGram.

Op deze manier gaan oplichters te werk

Fraudeurs hebben verschillende werkwijze waarop ze andere mensen oplichten, maar je kunt een vast patroon ontdekken hoe ze te werk gaan. De mensen achter datingfraude wonen vaak in een Oost-Europees land en doen zich voor als een zakenman die lange tijd in het buitenland zit.

Allereerst gaan fraudeurs op een datingsite op zoek naar een slachtoffer, die kiezen ze zorgvuldig. Wanneer ze een slachtoffer hebben gekozen gaan ze kennis maken, dit doen ze net zoals alle andere singles op de datingsite. Je kunt aan niks merken dat de fraudeur een andere bedoeling heeft dan andere leden op de datingsite. De fraudeur zal zich voordoen als een degelijk type met een goede baan, de perfect partner voor jou. Kortom aan het profiel van de fraudeur zal je niks merken dat het een oplichter is.

Vervolgens gaat de fraudeur het slachtoffer verliefd maken, dit doet hij op een sluwe manier wat lijkt op een loverboy werkwijze. De fraudeur zal heel open naar je zijn en aan niks valt te merken dat hij een andere bedoeling heeft dan andere singles.

Nadat het slachtoffer verliefd is geworden op de fraudeur, gaat de fraudeur geld van het slachtoffer proberen te krijgen. Dit gebeurt door op een sluwe manier: de fraudeur zegt dat hij plotseling geld nodig heeft omdat er iets ergs is overkomen. Bijvoorbeeld hij is beroofd in het buitenland en hij heeft dringend geld nodig. Hij probeert je over te halen tot je geld hebt overgemaakt.

datingfraude

Zo herken je datingfraude

Datingfraude valt niet makkelijk te herkennen, een slachtoffer heeft zelf vaak niet door dat hij of zij is opgelicht. Slachtoffers hebben het vaak te laat door dat het een fraudeur kan zijn, vaak heeft een slachtoffer al duizenden euro’s overgemaakt.

Je kunt datingfraude herkennen aan het feit dat je geld moet overmaken of hebt overgemaakt naar een persoon die je nog nooit in het echt hebt gezien. Het gebeurt namelijk nooit dat je geld overmaakt aan iemand die je hebt ontmoet op een datingsite, maar nog nooit in het echt.

Een datingfraudeur kun je wel aan bepaalde dingen herkennen, voordat hij je oplicht. Een persoon die je hebt ontmoet op een datingsite kan mogelijk een fraudeur zijn als hij of zij deze tekenen heeft:

  • Gebrekkig of niet correct Nederlands of Engels.
  • Achterdochtig contact, de ander wil niet graag dat andere weten dat jij contact met hem hebt.
  • Heeft plotseling geld nodig voor een financiële tegenvaller.
  • Beweert in het buitenland te werken.
  • Maakt plannen om af te spreken, maar kan op het laatste moment niet meer vanwege een gebeurtenis.

Wanneer je iemand hebt ontmoet op een datingsite die één of meerdere tekenen heeft van de hierboven benoemde tekenen moet je goed nadenken of dit geen fraudeur is.

Lees ook: Hoe weet ik of een datingsite veilig is?

Wat kun je doen als je opgelicht bent?

Het kan misschien zo ver komen dat je opgelicht bent, misschien zit je wel met je handen in het haar omdat je niet weet wat je kunt doen. Het geld dat je aan de fraudeur hebt overmaakt kun je helaas niet meer terugkrijgen, dit heeft de fraudeur al lang veiliggesteld.

Maar er zijn wel een paar dingen die je kunt doen als je opgelicht bent, onlangs dat je het geld niet meer terug kunt krijgen. De fraude moet je aan de datingsite melden, de datingsite kan vervolgens het profiel van de oplichter blokkeren op de datingsite, zodat de oplichter geen andere mensen te grazen kan nemen. Het is ook verstandig dat je alle contactmethodes blokkeert met de fraudeur, zo heb je geen last meer van de fraudeur.

Ook is het verstandig om je fraude te melden bij fraudehelpdesk, de fraudehelpdesk krijgt zo meer inzicht in de werkwijze van fraudeurs. Daarnaast krijg je van fraudehelpdesk advies wat je verder kunt doen.

Verder is het verstandig om aangifte te doen bij de politie. Je zult denken dat de politie hier niks mee kan doen, maar dit geeft de politie inzicht in hoeveel slachtoffers er zijn van datingfraude. Als er veel meldingen binnenkomen van datingfraude kan de politie actiever worden om de fraudeurs te pakken.

Op deze datingsites heb je de minste kans op datingfraude

Het is beter om datingfraude te voorkomen, dan er slachtoffer van te worden. Sommige datingsites voeren veel controle uit op de profielen om datingfraude en oplichterij te voorkomen. De datingsites die je hieronder vindt zijn erg veilige datingsites waarop je de minste kans hebt op datingfraude.

Lexa – de veiligste datingsite

lexa

De veiligheid van de leden op Lexa gaat de datingsite boven alles, Lexa vindt de veiligheid het allerbelangrijkste. Daarom worden de profielen op de datingsite beheerd door moderators, dit voorkomt dat er ongewenste profielen op de datingsite komen. Bovendien worden je persoonsgegevens beschermd op Lexa.

Wil je meer controle over je privacy? Dan moet je bij Lexa zijn. Op Lexa kun je meer controle krijgen over je privacy, je kunt instellen wat andere leden van jou te zien krijgen. Daarbij kun je een incognito-modus instellen, dan kun je profielen anoniem bekijken en je profiel alleen zichtbaar maken voor profielen waarin je interesse hebt. Je kunt ook instellen dat je alleen wordt benaderd door profielen die bij jouw criteria passen.

Lexa beschikt over 3 keurmerken, deze keurmerk geven aan dat de datingsite erg veilig en betrouwbaar is. Lexa beschikt over het Keurmerk Veilig Daten, het keurmerk van Thuiswinkel Waarborg en het keurmerk van Trust Ecommerce Europe.

Lees meer informatie & review van Lexa! >

Gratis aanmelden op Lexa!

Parship – veiligheid en anonimiteit staat voorop

parship

Parship is een erg veilige datingsite waar veiligheid en anonimiteit voorop staan. De datingwebsite wordt beveiligd door middel van een Verisign SSL-certificaat die ervoor zorgt dat er een beveiligde verbinding ontstaat op de datingsite. Ook worden alle profielen op Parship handmatig gecontroleerd op echtheid, dit voorkomt dat er nepprofielen op de datingsite zijn. Ook kun je zelf bepalen wie jouw foto’s te zien krijgt. Verder kun je tips lezen om veilig te daten op Parship.

Parship beschikt over het Keurmerk Veilig Daten en over het keurmerk van Thuiswinkel Waarborg.

Lees meer informatie & review van Parship! >

Gratis aanmelden op Parship!

Relatieplanet – alle profielen worden handmatig gecontroleerd

relatieplanet

Relatieplanet is ook één van de veiligste datingsites in Nederland. Jouw privacy en veiligheid vindt Relatieplanet erg belangrijk. Op Relatieplanet worden alle profielen handmatig gecontroleerd op echtheid, dit zorgt voor een veilige datingsite.

Relatieplanet is lid van het Keurmerk Veilig Daten en van Thuiswinkel Waarborg.

Heb je vragen of opmerkingen over de datingsite? Dan kun je altijd terecht bij de klantenservice van Relatieplanet. Relatieplanet heeft een erg goede klantenservice die elke dag bereikbaar is.

Lees meer informatie & review van Relatieplanet! >

Gratis aanmelden op Relatieplanet!

Waarom heb je op deze datingsites minste kans op datingfraude?

De datingsites die je hierboven vindt zijn erg populaire datingsites die een erg veel doen op het gebied van veiligheid. Deze populaire datingsites zijn niet laagdrempelig genoeg voor fraudeurs. Fraudeurs kiezen liever een wat minder populaire datingsite, die zijn namelijk meer geschikt voor fraudeurs.

De datingsites die je hierboven vindt hebben een klantenservice die de datingsite goed beveiligd. Alle profielen op de datingsite worden zowel handmatig als systematisch gecontroleerd op echtheid en dit zorgt ervoor dat er geen nepprofielen op de datingsite komen.

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.