date afwijzen

Je bent niet de eerste die zich afvraagt hoe je op een nette manier een date afwijst. Men denkt vaak dat het afwijzen van een date onvriendelijk overkomt, waardoor de meeste mensen zich schuldig voelen en op zoek gaan naar nette manieren om iemand af te wijzen. Lees hieronder verder om te weten wat de beste manieren zijn om een date af te wijzen.

Mogelijke redenen om een date af te slaan

Er zijn verschillende redenen waarom je een date zou willen afwijzen. Denk zo aan:

 1. Drukte: Vaak hebben mensen het gewoon te druk voor een relatie of om überhaupt te gaan daten. Het kan zelfs zo zijn dat de persoon de date niet zou willen afzeggen, maar echt de tijd er niet voor heeft.
 2. Geen zin: Soms heb je gewoon geen zin om op date te gaan, niet met de desbetreffende date maar soms ook helemaal niet.
 3. Geen aantrekking: Het is meestal al vanaf de eerste indruk duidelijk of er sprake is van aantrekkingskracht. Is dit niet het geval, dan is het aan te raden om de date eerlijk af te wijzen. Wees er wel van bewust dat als je dit als reden gebruikt, je ernstige schade kunt aanbrengen aan het zelfvertrouwen van de date.
 4. In een relatie: Zit je al in een relatie? Dan is het belangrijk om op respectvolle wijze de date af te slaan. Het al hebben van een relatie is de meest gebruikte smoes voor het afwijzen van een date.

5 manieren om een date af te wijzen

Er zijn een aantal manieren waarop je een date op eenvoudige wijze kunt afwijzen. Deze manieren zijn als volgt:

Manier 1: Laat keihard weten dat je het niet wilt

Speel open kaart met de persoon en geef duidelijk aan dat je geen toekomst samen ziet. Soms is de keiharde waarheid eerlijker. Wees dus zo duidelijk mogelijk over je intenties.

Manier 2: Zeg dat jullie beter als vrienden bij elkaar passen en wees consequent

Geef aan dat je de persoon wel leuk vindt, maar eerder als een vriend. Ook wel bekend als de ‘friend-zone’, is dit vaak een duidelijk begrijpbare manier om iemand netjes af te wijzen. Wees daarnaast consequent zodat de date begrijpt dat je het echt serieus meent. Desnoods herhaal je de boodschap indien je het gevoel hebt dat deze niet duidelijk genoeg is overgekomen.

Manier 3: Gebruik een geloofwaardig excuus

Durf je de date niet direct af te wijzen? Gebruik dan een geloofwaardig excuus. Ben je 100% zeker dat je ook in de toekomst geen interesse gaat hebben? Laat dan geen openingen voor de toekomst om te voorkomen dat de persoon weer opnieuw gaat proberen om je op een date te vragen.

Manier 4: Wees eerlijk en vertel waarom niet

Ga niet liegen maar wees eerlijk en geef aan waarom je niet op een date wilt. Hoe eerlijker je bent, des te minder kans je hebt dat de persoon jou gaat verwijten.

Manier 5: Combineer het slechte nieuws met een compliment

Een andere aanpak is door de afwijzing te combineren met een compliment. Combineer het slechte nieuws met een positieve boodschap door eerst een compliment te geven, waardoor het slechte nieuws verzacht wordt en daardoor minder slecht wordt opgenomen.

Zo kun je zeggen dat je de andere persoon heel aardig en knap vindt, maar dat het toch niet tot een date komt.

date afwijzen

Hoe moet je een date niet afwijzen?

Een date afwijzen doe je niet zomaar. Hieronder tref je de verschillende manieren waarop je een date juist niet moet afwijzen:

Geen reactie geven: Door niets van je te laten horen laat je vraagtekens achter. Dan gaat de date zelf redenen bedenken, wat vaak een verlaging van het zelfvertrouwen als gevolg heeft. De meeste mensen gaan er namelijk direct van uit dat ze niet aantrekkelijk genoeg zijn.

Afwijzen via mobiel of online: Een date afwijzen via de WhatsApp, sms, e-mail of de verschillende social mediakanalen is niet netjes. Het afwijzen van een date is een belangrijke boodschap waarbij niet alleen de lichaamstaal maar ook de intonatie van groot belang is. Hierbij heb je het risico dat de boodschap onjuist wordt opgepakt.

Onaantrekkelijk uiterlijk gebruiken als afwijzing: Eerlijkheid is altijd aan te raden, maar denk eerst goed na voordat je een date afwijst vanwege een onaantrekkelijk uiterlijk. Iemands uiterlijke kenmerken benoemen als reden kan pijn doen en het zelfvertrouwen van de ander erg beschadigen.

Een opening laten: Als je niet tijdig op nette wijze duidelijk aangeeft dat je een toekomst samen helemaal niet ziet zitten, kan de date weer een poging wagen in de toekomst.

Vaag reageren: Indien je vaag reageert, kan de andere persoon zich gekwetst en tevens ook geërgerd voelen. Mannen zijn goed in rationeel en logisch nadenken, waardoor een directe aanpak het best is. Wijs je een vrouw af? Door vaag te reageren wekt dit alleen maar irritatie op.

Liegen over de reden: Je wilt de date natuurlijk niet kwetsen, maar het is wel belangrijk om duidelijk te zijn over de reden van je afwijzing. Een slappe smoes verzinnen om de date af te slaan wordt als onvriendelijk beschouwd.

Vrienden blijven: Door na de afwijzing de desbetreffende persoon in de ‘friend-zone’ te houden, is de kans groot dat de date opnieuw hoop krijgt.

Gemixte signalen geven: Flirt je met de persoon nadat je deze hebt afgewezen? Dan roept dit opnieuw hoop op. Geef een korte glimlach en wens de persoon het allerbeste toe.

Een harde toon gebruiken: Een afwijzing krijgen kan al pijnlijk aanvoelen, gebruik daarom een zachte toon en wees respectvol. Vaak is de manier waarop de afwijzing wordt gedaan belangrijker dan de afwijzing zelf.

Direct aanvallen: Val de date niet direct aan. De date kan zich hierdoor overrompeld voelen aangezien een afwijzing vaak als onverwachts aankomt.

Jezelf verantwoordelijk voelen: Het schuldigheidsgevoel bij het afwijzen van een date is heel normaal, maar het is niet de bedoeling dat je jezelf verantwoordelijk gaat voelen voor de gevoelens van een ander.

Lees ook: is zoenen op de eerste date slim?

Een tweede date afwijzen

Vaak weet je al na de eerste date of je verder uit wilt gaan met de desbetreffende persoon. Je hebt namelijk al een eerste indruk van de date gehad en je weet al of er een persoonlijke klik is. Wil je de date toch netjes afzeggen? De eerste manier is door aan het eind van de date eerlijk te laten weten dat je het nut niet inziet om af te spreken voor een tweede date. Durf je deze directe aanpak niet aan? Dan kan je bijvoorbeeld eerst wel akkoord te gaan met een tweede date, en deze vervolgens via de telefoon of een bericht netjes afwijzen. Hierbij kan je later nog aangeven dat je het toch te druk hebt. Daarna neem je weer contact op en laat je vriendelijk weten dat je het toch niet ziet zitten, geef je een compliment en wens de persoon het allerbeste toe.

10 berichten om te sturen om een date af te wijzen

Door duidelijk te zijn over je intenties, stel je jezelf zeer kwetsbaar tegenover de andere persoon. Een date afwijzen is daarom ook niet even makkelijk voor iedereen. Hieronder tref je 10 berichten die je zou kunnen hanteren ter inspiratie om op vriendelijke maar toch directe manier een date af te wijzen.

 1. Hi, ik wil graag eerlijk met je zijn en jou laten weten dat ik een leuke tijd met je heb gehad, maat dat ik het verder toch niet zie zitten tussen ons. Ik wil je hartelijk bedanken voor de date en wens je het allerbeste.
 2. Hi, ik wil mijzelf uiten en mijn gevoel niet negeren. Ik heb een fijne tijd gehad samen, maar ik voel niet echt een klik tussen ons. Misschien dat jij er ook zo over denkt. Zo niet, dan hoop ik dat je dit bericht niet persoonlijk neemt, maar ik wil het liefst eerlijk tegen je zijn. Ik zie het echt niet zitten. Bedankt voor de fijne avond en ik wens je het beste toe.
 3. Hi, ik wil je graag bedanken voor vanavond. Wat heb ik een leuke tijd gehad. Helaas moet ik je wel melden dat ik een herhaling er niet in zie zitten. Wij zijn simpelweg niet voor mekaar bestemd. Ik wens je verder veel succes.
 4. Hi, ik vind dit heel moeilijk om te zeggen, maar helaas voel ik naar aanleiding van ons gesprek dat wij niet zo goed bij elkaar passen. We hebben een leuk gesprek gehad, en ik wil je bedanken voor de fijne tijd samen. Ik wens je het allerbeste en veel succes met het vinden van een geschikte partner.
 5. Hi, naar aanleiding van ons gesprek ben ik tot de conclusie gekomen dat wij helaas toch niet zo goed bij elkaar passen als ik eerder gedacht had. Je bent een geweldig persoon, alleen niet de geschikte partner voor mij. Ik wens je veel succes met het vinden van de juiste persoon.
 6. Hi, ik wil je graag eerlijk zeggen dat ik een hele leuke tijd met je heb gehad, maar we kunnen het beter hierbij laten zitten. Ik zie niet dat dit ergens heen gaat in de toekomst. Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel. Veel succes met het vinden van de juiste partner.
 7. Hi, het kan misschien als verrassend aankomen, maar ik zie het helaas niet zo zitten tussen ons. Ik voel namelijk dat wij beter bij elkaar passen als vrienden, en niet in een romantische relatie. Ik wens je het allerbeste toe tijdens je zoektocht naar de ware.
 8. Hi, ik wil je ten eerste bedanken voor de gezellige tijd die we vanavond hebben doorgebracht. Helaas is gebleken uit onze eerste date dat jij niet mijn type bent. Vat dit niet verkeerd op, ik ben namelijk op zoek naar heel iemand anders. Ik wil je bedanken voor de fijne avond en wens je het allerbeste toe.
 9. Hi, ik wil je eerlijk zeggen dat ik je heel leuk en aardig vind, maar ik voel de chemie niet tussen ons. Een volgende date zit er voor mij dus niet in. Ik wens je verder veel succes met het daten en hoop dat je de ware vindt.
 10. Hi, ik wil niet vervelend zijn en dit als eerste toegeven, maar helaas zit een tweede date er niet in. Ik vind dat we beter als vrienden bij elkaar passen en niet in een relatie. Ik hoop dat je de ware vindt en wens je een fijne avond toe.

Conclusie

Een date afwijzen kan soms heel moeilijk zijn. De onjuiste aanpak kan averechts werken en dat wil je natuurlijk vermijden. Helaas is het in de meeste gevallen niet mogelijk om een date op nette manier af te wijzen zonder de persoon te kwetsen. Wees daarom bij het afwijzen van een date eerlijk, direct en blijf bovendien altijd vriendelijk. Onthoud tenslotte altijd je recht: je mag altijd ‘nee’ zeggen als je iemand af wilt wijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.